Αγωγής Υγείας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χ.Ο.Π.Α. 2021

Το Σχολείο μας , με την Δ' τάξη, σκοπεύει να υλοποιήσει το διεθνές πρόγραμμα ΧΟΠΑ, που συντονίζει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης.

Το πρόγραμμα ανέλαβαν οι: Αφροδίτη Ντίνου και Άννα Φλεβάρη, ενώ θα υποστηρίξουν οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί των τμημάτων, Ιωάννα Ευθυμιάδου και Μάρθα Αραβίδου. 

Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από το παρακάτω βίντεο και, βέβαια, από την ιστοσελίδα του προγράμματος και, μετά το βίντεο παραθέτουμε το ενημερωτικό σημείωμα της υπεύθυνης ομάδας του προγράμματος.

Αγαπητοί Γονείς/Κηδεμόνες

Το  «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» είναι ένα εκπαιδευτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Angels Initiative, βραβευμένη με το 2018 HEALTH COLLABORATION και αποσκοπεί στην ενημέρωση και προετοιμασία των μικρών παιδιών και των οικογενειών τους, ώστε να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου σε έναν μεγαλύτερό τους και να μπορούν να καλέσουν έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες χρησιμοποιώντας τον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.  

Η εφαρμογή του προγράμματος αφορά σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο και ξεκίνησε αρχικά το 2019 στη Θεσσαλονίκη από μία δωδεκαμελή εκπαιδευμένη διεπιστημονική ομάδα του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Δρ. Χαρίκλεια Πρώιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Schools for Health in Europe Network Foundation (S.H.E.).

Στην εκπαιδευτική διαδικασία τα παιδιά έχουν τη βοήθεια 4 ΧΟΠΑ Ηρώων, καθένας από τους οποίους τα βοηθά να αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου. Έπειτα από οποιαδήποτε αλλαγή στην κίνηση στο Χέρι, στην Ομιλία, στο Πρόσωπο, τα παιδιά μαθαίνουν ότι  πρέπει να καλέσουν Αμέσως το 112 και να ζητήσουν ασθενοφόρο. Έτσι προκύπτει και η λέξη ΧΟΠΑ, από τα αρχικά των συμπτωμάτων. Εάν τα παιδιά είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα κύρια συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, τι θα πρέπει να κάνουν όταν εμφανιστεί αλλά και να μεταφέρουν αυτή τη γνώση στην οικογένειά τους, μπορεί να οδηγήσουν στη σωτηρία της ζωής ενός αγαπημένου τους.

Μπορείτε και εσείς, οι γονείς να ενημερωθείτε και να εμπλακείτε παρέα με το παιδί σας, κάνοντας εγγραφή στην ιστοσελίδα του προγράμματος  www.fastheroes.com (επιλογή γονέας/κηδεμόνας). όπου θα βρείτε υλικό και παιχνίδια. 

Πληροφορίες για τη χρήση του υλικού μπορείτε να παίρνετε από τους εκπαιδευτικούς, που υλοποιούν το πρόγραμμα στο σχολείο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

http://www.slideshare.net/parispapadopouoos/ss-43729235?ref=http://parispapad.blogspot.gr/

Ακολουθώντας τον παραπάνω σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του σχολικού Συμβούλου 2ης Περιφέρειας ΠΕ Κιλκίς, κου Πάρη Παπαδόπουλου σχετικά με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, από την ομιλία του στην ημερίδα που οργανώσαμε στο σχολείο μας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. (Τετάρτη 21-1-2015)

                Κείμενο             

  • 1. Ασφάλεια και διαδίκτυο Παπαδόπουλος Πάρης Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. 21 Ιανουαρίου 2015 5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς
  • 2. Η Τεχνολογία προσφέρει στους νέους απεριόριστες δυνατότητες εκπαίδευσης, δημιουργίας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας
  • 3. Ο αχανής κόσμος του διαδικτύου έχει τις σκοτεινές του πλευρές. Η ευθύνη της προστασίας του παιδιού όπως και στον φυσικό κόσμο βρίσκεται στα χέρια των γονέων του
  • 4. Η προστασία των ανηλίκων δεν είναι μια απλή διαδικασία. Το επιθυμητό δεν είναι ούτε η πλήρης απαγόρευση, ούτε φυσικά η παντελής απουσία επιτήρησης
  • 5. Εφηβεία Μια γενικά δύσκολη περίοδος στη ζωή κάθε ανθρώπου όπου συντελείται πολύπλευρη ανάπτυξη σ? όλα τα επίπεδα: βιολογικό, συναισθηματικό, νοητικό και κοινωνικό Το παιδί επιδιώκει να κατακτήσει τη δική του ταυτότητα και να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογένεια Από το οικογενειακό εμείς στο δικό του εγώ
  • 6. Χαρακτηριστικά της εφηβείας ? Πειραματισμός ? Περιέργεια ? Σχετική έλλειψη ορθής κρίσης ? Προσκόλληση στον παρόντα χρόνο ? Συμπεριφορές υψηλού κινδύνου ? Πρόκληση γονεϊκής εξουσίας ? Βαρύνουσα σημασία έχει η ομάδα των συνομηλίκων
  • 7. Οικογένεια: ένα ατέλειωτο συναισθηματικό «πάρε δώσε»! ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ Και μαθαίνει από αυτούς ? ΤΙΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ? ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ? ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ? ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
  • 8. Χρήσιμες συμβουλές ? Τα παιδιά χρειάζονται εκτός από τη σταθερότητα των γονιών, αγάπη, ενθάρρυνση και φροντίδα, ιδιαίτερα όταν περνούν τη δύσκολη φάση της εφηβείας όπου προσπαθούν να καταλάβουν τον εαυτό τους ? Προσπαθήστε να είστε σαφείς και απλοί, όταν απευθύνεστε στα παιδιά. Αποφεύγετε να λέτε άλλα και να εννοείτε άλλα ? Αν θέλετε να αλλάξει το παιδί σας μια λαθεμένη συμπεριφορά, προσπαθήστε να κάνετε εσείς πρώτα ορισμένες αλλαγές στη ζωή σας ? Δημιουργήστε σαφείς κανόνες στην οικογένεια και τηρήστε τους! Τα παιδιά σας θα πρέπει να γνωρίζουν από πριν τις θέσεις σας και τις συνέπειες των πράξεών τους
  • 9. Χαρακτηριστικά σύγχρονης κοινωνίας ? Κρίση του θεσμού της οικογένειας ? Πρότυπα από τα media που δεσμεύουν και επικρατούν ? Ανεργία- υπεραπασχόληση γονέων ? Ενίσχυση του χάσματος των γενεών λόγω του τεχνολογικού αναλφαβητισμού ? Έλλειψη χώρων φυσικής δραστηριότητας στις μεγάλες πόλεις ? Έλλειψη ενδιαφερόντων- δραστηριοτήτων σε περιοχές της επαρχίας ? Μικρή ως ελάχιστη κοινωνική συνεκτικότητα
  • 10. Ασφαλές διαδίκτυο συμβουλές για γονείς (1) 1. Μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. 2. Ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετε το να προστατεύεται από αυτούς. 3. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε επιβλέψιμο μέρος του σπιτιού όπως το σαλόνι και όχι σε απομονωμένους χώρους όπως το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας. 4. Συμβουλεύετε το παιδί σας να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες, κτλ.) σε αγνώστους που συναντά στο Διαδίκτυο.
  • 11. Ασφαλές διαδίκτυο συμβουλές για γονείς (2) 5. Επιβλέπετε το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί τα chatrooms (χώρους συνομιλίας). 6.Μην αφήνετε το παιδί σας να συναντήσει κάποιον που γνώρισε μέσα από το Διαδίκτυο. 7. Προτείνετε στο παιδί σας τη χρήση ιστοσελίδων με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του. 8 Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε ανάρμοστες ιστοσελίδες του Διαδικτύου.
  • 12. Μήπως το σχολείο μένει έξω από τη ζωή;
  • 13. http://isecurenet.sch.gr/portal/
  • 14. Σας ευχαριστώ πολύ parispapad.blogspot.gr

 

Θεματικό Δίκτυο Αγωγής Υγείας

Το σχολείο μας συμμετέχει στο θεματικό δίκτυο αγωγής υγείας με τίτλο "Ασφάλεια στο διαδίκτυο"