ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΜΑΡΤΙΝΟΥ 2014

  

11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΜΑΡΤΙΝΟΥ

Στις 11 Νοεμβρίου γιορτάζεται στη Γερμανία, αλλά και στην Αυστρία ο Άγιος Μαρτίνος. Σε αυτήν την γιορτή τρώνε χήνα, την «Χήνα του Αγίου Μαρτίνου», κάνουν πορεία με φαναράκια (Laternen) στους δρόμους της πόλης και τραγουδάνε το τραγούδι για τον Άγιο Μαρτίν: «Laterne, meine Laterne?!»

 

 

 

Ποιος όμως ήταν ο Άγιος Μαρτίνος; Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας στρατιώτης, ο Μαρτίνος. Μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα έπρεπε να μεταφέρει ένα μήνυμα σε μία άλλη πόλη. Χιόνιζε πολύ! Καβάλησε το άλογό του, φορώντας ένα ζεστό κόκκινο χιτώνα. Έκανε πολύ κρύο! Ξαφνικά, βλέπει στο δρόμο του ένα φτωχό άντρα, ο οποίος πεινάει, κρυώνει και ζητάει βοήθεια. Χωρίς δεύτερη σκέψη κόβει το ζεστό του χιτώνα στα δύο και τον μοιράζεται με τον φτωχό. Τότε καταλαβαίνει ότι δεν θέλει να είναι πλέον στρατιώτης και γίνεται μοναχός. Από εδώ και πέρα θέλει να βοηθάει μόνο τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

 

Οι συμπολίτες του τον αγαπούν πολύ και θέλουν να γίνει ο νέος επίσκοπός τους. Αυτός όμως δε θέλει, επειδή είναι ταπεινός και έτσι κρύβεται σε ένα κοτέτσι με χήνες. Τον ψάχνουν κρατώντας φαναράκια και στο τέλος τον βρίσκουν γιατί τον προδίδουν οι χήνες!

 

          Αυτό το γερμανικό έθιμο έχει ως σκοπό να μας μάθει τη σημασία του να μοιράζεσαι και να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα .Ο Άγιος της Συμπόνιας που μοιράστηκε όλα τα υπάρχοντα του με τους συνανθρώπους του, μας διδάσκει το νόημα της συμπαράστασης και στήριξης αυτών που το έχουν ανάγκη. Ένα νόημα τόσο επίκαιρο στις μέρες μας, αφού όπως λέει και μια γερμανική παροιμία: «Μοιρασμένη χαρά, είναι διπλή χαρά, μοιρασμένος πόνος, είναι μισός πόνος».

 

 

 

 

11. November, der Martinstag

 

Der Martinstag am 11. November (in Altbayern und ?sterreich auch Martini) ist der Festtag des Heiligen Martin von Tours. Er ist in Mitteleuropa von zahlreichen Br?uchen gepr?gt, darunter das Martinsgans-Essen der Martinszug und das Martinssingen.

 

Warum feiern wir?

 

«Mit unserem Martinstag wollen wir euch sagen: Wer teilt, gewinnt! Durch die Laternen wird es hell und warm. Sie vermitteln uns Geborgenheit und Gemeinschaftsgeist.» St. Martin hat sich n?mlich an einem kalten Wintertag seinen Mantel mit einem armen Mann geteilt und ritt rasch weg, ohne zu warten, dass ihm der Bettler daf?r dankt.

Οι μαθητές των Γερμανικών με την επιμέλεια της καθηγήτριάς τους κας Σταυρούλας Γιαννακοπούλου, έφτιαξαν τα παραδοσιακά φαναράκια της ημέρας κι έψαλλαν το τραγούδι του Αγ. Μαρτίνου στον Διευθυντή μας κ. Χρήστο Νίκα και στις άλλες τάξεις.