ΔΡΑΣΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΣΤ2

Την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014 η ΣΤ2 είχε καλεσμένους: τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α' για μια διαδραστική ανάγνωση παραμυθιού.

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος "Διαβάζω για μένα και για τους άλλους", που εκπονεί η ΣΤ2 οργανώθηκε μια κοινή δράση με την Α' τάξη, μετά από ιδέα των ομοτίμων του ΣΤ2. Κάλεσαν τους μικρούς μαθητές στην τάξη τους για την παρακολούθηση της ανάγνωσης και δραματοποίησης του χριστουγεννιάτικου παραμυθιού "Ο φον Κουραμπιές εναντίον του κόμη Μελομακαρόνη" (Κυριάκος Χαρίτος)

"Για χρόνια και χρόνια κάθε Χριστούγεννα, Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες τρώγανε τα μουστάκια τους στον πιο αστείο πόλεμο του κόσμου?
Μια μέρα όμως μια ξαφνική χιονοθύελλα τα άλλαξε όλα!
Ο Φον Κουραμπιές, ο κόμης Μελομακαρόνης, μερικές νηστικές αρκούδες, κάτι παράξενοι σκίουροι, οι κηπουροί των ονείρων, κι άλλοι πολλοί χαρακτήρες στην πιο αλλιώτικη χριστουγεννιάτικη περιπέτεια, με δυο μεζούρες γέλιο και δυο φλυτζάνια γλύκα! "

Η υπόθεση με λίγα λόγια:

Έχθρα βαθιά, μίσος και φθόνος χωρίζει τους δυο πρωταγωνιστές της χριστουγεννιάτικης ζαχαροπλαστικής: τον φον Κουραμπιέ και τον κόμη Μελομακαρόνη. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι δυο ξιπασμένοι αρχηγοί οργανώνουν το στρατό τους και διασταυρώνουν τα ξίφη τους στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων, διεκδικώντας τα πρωτεία στις προτιμήσεις μικρών και μεγάλων. Καμία παρέμβαση από τους διπλωμάτες Μπακλαβάτ-Σιρόπ και Δίπλα-δίπλα δεν φέρνει αποτέλεσμα. Οι μονομάχοι αρνούνται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για μια ακόμη χρονιά ξεχύνονται με πολεμικές ιαχές στο δρόμο προς τα ζαχαροπλαστεία. Μια σφοδρή χιονοθύελλα όμως ξεσπάει, σκεπάζει τα πάντα με χιόνι και οι δυο αντίπαλοι ξεστρατίζουν και χάνονται σε ένα μεγάλο δάσος. Ο δρόμος της επιστροφής αβέβαιος. Ο Κουραμπιές και ο Μελομακαρόνης αναγκάζονται να πορευτούν μαζί. Πώς όμως θα ξεπεράσουν τα ανυπέρβλητα εμπόδια; Το βαθύ σκοτάδι, το τσουχτερό κρύο, το φουσκωμένο ποτάμι και το λιβάδι με τα τριαντάφυλλα με τα μεγάλα αγκάθια; Κάθε πλάσμα του δάσους που προσφέρεται να τους βοηθήσει τους ζητάει και κάτι. Μια μικρή θυσία. Πώς θα αντιδράσουν οι φαντασμένοι ήρωες; Θα σωθούν και, αν ναι, με τι κόστος; Θα βγούνε χαμένοι ή κερδισμένοι;"


Η δασκάλα της ΣΤ2 κα Νίκη Παυλίδου ανέλαβε να αναπαριστά τους δυο πρωταγωνιστές, ενώ κάποια από τα παιδιά της ΣΤ2 διάβαζαν κι οι υπόλοιποι, εκταίοι και πρωτάκια, είχαν αναλάβει, εν είδη χορού, ρόλους στη δραματοποίηση.

  

 

Ήταν μια πολύ διασκεδαστική αναπαράσταση, όπου τα παιδιά πήραν μέρος με πολύ κέφι.

 

 

Στη συνέχεια έκαναν κατασκευή όπου έβαλαν τον "κουραμπιέ" ή το "μελομακάρονό" τους, των οποίων το ...ρόλο έπαιξαν λευκά και σοκολατένια τρουφάκια, που έφτιαξαν τα παιδιά επί τόπου.

  

Μια δράση που τα είχε όλα κι ικανοποίησε όλους!! Μπράβο στα παιδιά!