ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ - ΟΜΟΤΙΜΟΙ 2015-16

 

Το πρόγραμμα των Ομοτίμων σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης ΝΗΡΕΑΣ Κιλκίς, συνεχίζεται για 3η χρονιά στο σχολείο μας, με κύριο στόχο την Πρόληψη της βίας και της επιθετικής συμπεριφοράς στο σχολείο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε' τάξης εκπαιδεύονται για πρώτη φορά, μαζί με τις εκπαιδευτικούς Κατερίνα Μπόσκου, Γεωργία Σιωπίδου, Βαρβάρα Ευθυμιάδου και Ιωάννα Ευθυμιάδου και τις εκπροσώπους του ΝΗΡΕΑ κες Μαρία Χατζηγεωργιάδου και Έφη Γεωργακοπούλου. Οι μαθητές της ΣΤ τάξης θα προχωρήσουν στην εκπαίδευση διαμεσολάβησης με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Μαίρης Πραξιγά και Αφροδίτης Ντίνου.

Η ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΩΝ
Τι είναι η μεσολάβηση: Είναι πρόγραμμα και διαδικασία, όπου μαθητές της ίδιας ηλικίας διευκολύνουν την επίλυση συγκρούσεων μεταξύ δύο ατόμων ή ομάδων. Η διαδικασία αυτή έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αλλαγή του τρόπου που οι μαθητές κατανοούν και επιλύουν τις συγκρούσεις στη ζωή τους. Μία μεσολάβηση δεν είναι δικαστήριο, αλλά μία εξεύρεση λύσης με τη βοήθεια ενός ουδέτερου προσώπου, το οποίο διευθύνει μία συζήτηση στην οποία τα δύο μέρη λαμβάνουν οικειοθελώς μέρος, και διεξάγεται βάσει κανόνων οι οποίοι είναι οι εξής: ο καθένας μπορεί να δικαιολογηθεί, σεβόμαστε τους διαφορετικούς, παραδεχόμαστε αυτά που έχουν ειπωθεί, αυτά που έχουν ακουστεί μένουν μέσα στην ομάδα, μιλάει ο καθένας για τον εαυτό του, σεβόμαστε ο ένας τον άλλο.
Το πλεονέκτημα της μεσολάβησης είναι ότι δεν υπάρχουν ηττημένοι και με την αποχή από την τιμωρία αποφεύγονται νέες συγκρούσεις. Οι μαθητές μαθαίνουν να αναζητούν περισσότερο τις ευθύνες στον εαυτό τους. Έτσι μπορούν να αυξάνουν την υπευθυνότητά τους. Οι εμπλεκόμενοι σε μια φιλονικία μπορούν να απευθύνονται από μόνοι τους στους μεσολαβητές ή να σταλούν από τους καθηγητές ή τους συμμαθητές τους ή να κληθούν από τους ίδιους τους μεσολαβητές. Η ίδια η μεσολάβηση λαμβάνει χώρα στο δωμάτιο των μεσολαβητών. Οι συνομήλικοι μεσολαβητές δεν «αποφασίζουν» αλλά εργάζονται προς μια αποδεκτή και από τις δύο μεριές λύση ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα.

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από τα εργαστήρια εκπαίδευσης των μαθητών της Ε'.