ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, 2-4-2016

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2-4-2016) τμήματα του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς και συμμετείχαν σε σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Η Ε2, με την δασκάλα της Κατερίνα Μπόσκου, επισκέφτηκε τη Βιβλιοθήκη στις 3 Απριλίου κι υλοποίησε τη δράση «Το πρόβατο που δεν είχε τύχη». Αφού τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο με το παραμύθι, χωρίστηκαν σε ομάδες και με βάση εικόνες από το παραμύθι, έγραψαν το δικό τους παραμύθι, με τη μέθοδο της δημιουργικής γραφής. Τα αποτελέσματα της δραστηριότητας ικανοποίησαν εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες.

 

 

Η Γ2, με τη δασκάλα της Νίκη Παυλίδου, επισκέφτηκε τη Βιβλιοθήκη στις 12 Απριλίου. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο και πήραν πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και στη συνέχεια συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δράση βασισμένη στο βιβλίο «Η βιβλιοθηκάριος της Βασόρας».

Η κα Νίκη τους διάβασε το βιβλίο και μετά τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες έπρεπε να βάλουν σε χρονική σειρά φωτοτυπημένες εικόνες από το βιβλίο και να ξαναδιηγηθούν την ιστορία.

Η δράση κλείνει με παιχνιδιάρικο τρόπο. Η δασκάλα ? βιβλιοθηκονόμος  εξηγεί ότι είναι πολύ στενοχωρημένη γιατί κάποια βιβλία χάθηκαν. Επιστρέφοντας σπίτι της τι να δει! Παντού σκορπισμένοι οι τίτλοι των εξαφανισμένων βιβλίων. Τα βιβλία θέλουν πάντα να επιστρέφουν σπίτι τους, αλλά πώς οι τίτλοι το κατάφεραν αυτό; Μήπως μπορούμε να τη βοηθήσουμε να βρει σε ποια βιβλία ανήκουν;

 

Τα παιδιά σε ένα ιδιότυπο κυνήγι θησαυρού ψάχνουν στη Βιβλιοθήκη και βρίσκουν τα βιβλία και τα αντιστοιχίζουν με τους σκόρπιους τίτλους. Οι ήρωες των βιβλίων είναι αναστατωμένοι γιατί μπερδεύτηκαν και δεν μπορούν να βρουν το παραμύθι τους. Τα παιδιά πρόθυμα τους βοήθησαν να πάνε στο σπιτικό τους. Η συνέχεια παίχτηκε στο σχολείο την επόμενη μέρα, σαν ανατροφοδότηση. Τα παιδιά σε ομάδες, έφτιαξαν μια «παραμυθοσαλάτα» με τους ήρωες των παραμυθιών