Βραβείο εκπαιδευτικής προσφοράς στην Αφροδίτη Ντίνου, από την UNESCO

 (φωτο: Διονύσης Λευτάκης)

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, θέλοντας να επιβραβεύσει τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και την προσφορά εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα σχολικά έτη 2013-2014, 2014-2015 και 2015-2016 προκηρύσσει 11 «Βραβεία Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε Παραμεθόριες Περιοχές».

Η έννοια της εκπαιδευτικής προσφοράς δεν εξαντλείται στην ικανότητα σαφούς, κατανοητής και γόνιμης διδασκαλίας. Περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες, που εμπνέουν και καθοδηγούν το μαθητή στην έρευνα, τις επιστήμες, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την επικοινωνία. Επιπλέον, είναι συνυφασμένη, μεταξύ άλλων, με την καινοτομία, την αλλαγή, τη διασύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία, την ενσωμάτωση στοχευμένων ομάδων, την αντιμετώπιση του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και με την επιστημονική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.

 

Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας, η προαγωγή της δημιουργικότητας, της διαθεματικής και μαθητοκεντρικής διδασκαλίας, η προώθηση των προτεραιοτήτων της UNESCO, η υλοποίηση ή η συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα, είναι ορισμένα ενδεικτικά πεδία τα οποία συνεκτιμήθηκαν.

Το βραβείο αξιολογεί και αποτιμά δυο βασικές παραμέτρους που έχουν ως κάτωθι:

1. εκπαιδευτική & επιστημονική συγκρότηση

2. εκπαιδευτική προσφορά

 (Φωτο: Διονύσης Λευτάκης)

 

Η Αφροδίτη Ντίνου, καθηγήτρια Φ.Α. και διευθύντρια του 5ου Δ.Σ. Κιλκίς ασχολείται με τις καινοτόμες δράσεις στο σχολείο, από το 2000. Έχει εκπονήσει περιβαλλοντικές, πολιτιστικές δράσεις, καθώς και δράσεις Αγωγής Υγείας με τους μαθητές της, ενταγμένες σε εθνικά και διεθνή δίκτυα, πολλές από τις οποίες βραβεύτηκαν και παρουσιάστηκαν σε συνέδρια πανελλαδικής εμβέλειας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το διεθνές βραβείο της πράσινης σημαίας των Οικολογικών σχολείων, από το διεθνή φορέα για την περιβαλλοντική εκπαίδευση (FEE) και την ΕΕΠΦ, τη βράβευση του σχολείου δυο φορές από το διεθνές δίκτυο LEARNING ABOUT FORESTS ? ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ, την πιστοποίηση του προγράμματος για τη Μετάβαση από

το δημοτικό στο γυμνάσιο (σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Κιλκίς) από τον ευρωπαϊκό επιμορφωτικό φορέα ΜΕΝΟΝ, την πιστοποίησή της ως Teacher4Europe από το 2012 και τη βράβευση της εργασίας ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ? ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, με Αριστείο το 2013,  από το Υπουργείο Παιδείας. Ακόμη οργανώνει και συντονίζει τις δράσεις της εθελοντικής ομάδας μαθητών/μαθητριών του 5ου Δ.Σ. Κιλκίς από το 2009-10 και συμμετέχει στην υλοποίηση του προγράμματος των Ομοτίμων για την πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς, σε συνεργασία με συναδέλφους της,  στο σχολείο.

Για το σύνολο των καινοτόμων δράσεων που υλοποίησε με τους μαθητές της για την τριετία 2013-16, αξιολογήθηκαν τα τεκμήρια που κατατέθηκαν, καθώς και τα πιστοποιητικά εκπαιδευτικής κι επιστημονικής συγκρότησης και της απονέμεται ένα από τα 10 βραβεία της ελληνικής επιτροπής για την UNESCO, μεταξύ περί των 600 εκπαιδευτικών που πήραν μέρος στο διαγωνισμό.

 

(φωτο: Διονύσης Λευτάκης)

Η απονομή έγινε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, παρουσία της επιτροπής αξιολόγησης, της χορηγού των βραβείων κας Λάνας Μανδύλα, εκπροσώπου της οικογένειας Μανδύλα (Cosmocar), χορηγού των βραβείων, της πρέσβειρας της Unesco κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, των βραβευόμενων εκπαιδευτικών και των συγγενών τους. Την εκδήλωση προλόγισε ο πρύτανης το Καποδιστριακού Πανεπιστημίου καθηγητής Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος, ενώ στη συνέχεια πήραν το λόγο ο Υφυπουργός Παιδείας κος Κώστας Ζουράρις, η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco κα Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου - Τζιτζικώστα κι ο επίσημος προσκεκλημένος, Αναπληρωτής Διευθυντής της Unesco, υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης,  κος Qian Tang (China).