Ξενόγλωσσα έθιμα φαγητού

Οι καθηγήτριες Γαλλικών, κα Ειρήνη Ταταρίδου και Γερμανικών κα Σουλτάνα Χρεββατάκη πήραν μια "νόστιμη" πρωτοβουλία για να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με συνήθειες των χωρών αυτών. 

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΡΕΠΑΣ (La Chandeleur - Η Υπαπαντή)

  Η Υπαπαντή του Χριστού στη Γαλλία ονομάζεται Chandeleurκαι γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Κάθε χρόνο λοιπόν αυτή την ημέρα, κατά την παράδοση, σε κάθε σπίτι της Γαλλίας αναβιώνει το έθιμο της παρασκευής της κρέπας. Σύμφωνα με έναν παλιό μύθο, εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδιά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν. Εξάλλου, η ετοιμασία της κρέπας ακολουθεί και ένα ακόμη έθιμο, αυτό του χρυσού νομίσματος. Οι άνθρωποι στα χωριά γύριζαν στον αέρα την πρώτη κρέπα με το δεξί τους χέρι, ενώ στο αριστερό κρατούσαν ένα χρυσό νόμισμα. Κατόπιν , τύλιγαν το νόμισμα μέσα στην κρέπα, πριν αυτή περάσει τελετουργικά από όλη την οικογένεια και καταλήξει στο δωμάτιο, σε ντουλάπι του οποίου θα φυλαγόταν μέχρι την επόμενη χρονιά. Κρατούσαν έτσι ό, τι απέμεινε από την κρέπα της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου να δώσουν το χρυσό νόμισμα στον πρώτο φτωχό που θα ερχόταν στο σπίτι τους. Αν όλα τα παραπάνω τηρούνταν, η οικογένεια θα είχε σίγουρα χρήματα, για όλη τη χρονιά.

  

   Αυτό το δημοφιλές έθιμο έχει πολλούς οπαδούς, όμως οι περισσότεροι δε γνωρίζουν την έννοια και την προέλευσή του. Οι χριστιανοί εορτάζουν κάθε χρόνο αυτή την ημερομηνία, τη στιγμή που ο Ιησούς παρουσιάστηκε στο Ναό, 40 ημέρες μετά τη γέννησή του. Η γιορτή της παρουσίας του Κυρίου, συνοδευόταν άλλοτε από λιτανεία με αναμμένα κεριά. Αυτό εξηγεί το σημερινό όνομα αυτής της γιορτής, ΣΑΝΤΕΛΕΡ, που προέρχεται από το λατινικό ΚΑΝΤΕΛΟΡΟΥΜ και σημαίνει κεριά. Τα κεριά που ευλογούνταν στην Υπαπαντή, φυλάσσονταν προσεκτικά από τους πιστούς, που τα άναβαν σε περίπτωση κινδύνου, αφού πίστευαν ότι τους προστάτευαν. (Ε. Ταταρίδου)

Η κα Ταταρίδου οργάνωσε και υλοποίησε βιωματικό εργαστήριο κρέπας, με τη βοήθεια των παιδιών, για να ...εμπεδώσουν καλύτερα το γαλλικό έθιμο της γιορτής της κρέπας... Φυσικά είχε την αναμενόμενη επιτυχία, μιας και τα παιδιά αγκάλιασαν με ενθουσιαμό την πρωτοβουλία!

Deutsch Fr?hst?ck

Αντίστοιχα και η καθηγήτρια των Γερμανικών κα Χρεββατάκη, οργάνωσε γερμανικό πρωινό (για να μην μείνουν οι των Γερμανικών ...πεινασμένοι), το οποίο εννοείται ότι είχε επίσης ενθουσιώδη υποδοχή από τα παιδιά!