ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2017

 

Πέρα από τις δράσεις Φιλαναγνωσίας που κάναμε στο σχολείο μας την Παρασκευή 31/3 και την Δευτέρα 3/4, η ΣΤ τάξη επισκέφτηκε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη κι υλοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Διαβάστηκε το παραμύθι Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ της Anna Conomos, είδαν το σχετικό dvd και στη συνέχεια εργάστηκαν σε ομάδες κι έκαναν ζωγραφιές με σχόλια από ό, τι τους έκανε περισσότερη εντύπωση από την ιστορία.

Πρόκειται για δυο 7χρονες φίλες, μια Ελληνίδα και μια Τουρκάλα (Ευγενία και Φάτμα), οι οποίες ζουν σε ένα μικρό χωριό, στα περίχωρα της Σμύρνης. Το 1922, ο πόλεμος και η καταστροφή της αγαπημένης τους πόλης θα τις χωρίσει για πάντα. Το μόνο που τις ενώνει είναι μια μυστική υπόσχεση, που έδωσαν η μια στην άλλη, να ξανασυναντηθούν όταν αλλάξει η κατάσταση. Η ζωή τα έφερε κι άργησε πολύ αυτή η ώρα και οι δυο φίλες πέθαναν πριν προλάβουν να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους.

Αυτό αναλαμβάνουν να το κάνουν οι εγγονές τους, πολλά χρόνια μετά και να πραγματοποιήσουν οι ίδιες την υπόσχεση και με την ευκαιρία να γνωριστούν και να ξεκινήσει μια νέα φιλία.

Ένα παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας και της μνήμης, με φόντο τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1922-24