ΓΙΝΕ ΒΟΗΘΟΣ ΜΟΥ, ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ 2017

 

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία φέτος το πρόγραμμά μας "Γίνε βοηθός μου, μεγάλος αδερφός μου", που ξεκίνησε πιλοτικά πέρσι ως μια συμπεριληπτική σύμπραξη μεταξύ των παιδιών της ΣΤ' και της Α΄τάξης. Εφόσον τα παιδιά της ΣΤ' το επιθυμούσαν το υλοποιήσαμε και πάλι, βασιζόμενοι στις ιδέες των μαγάλων παιδιών κι αναφορικά με τις ανάγκες των παιδιών της Α' τάξης, όπως προέκυψαν από την αποτίμηση της πιλοτικής εφαρμογής.

   

Πολύ πιο οργανωμένα φέτος και πιο συνειδητοποιημένα από την πλευρά των παιδιών της ΣΤ' το πρόγραμμα προχώρησε πολύ εποικοδομητικά. Με την υποδοχή των νέων μαθητών και μαθητριών την ημέρα του Αγιασμού, την υποστήριξή τους κυρίως στα διαλείμματα, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ μικρών και μεγάλων στις κοινές δράσεις του σχολείου.

    

Οι μεγάλοι φιλοξένησαν τους μικρούς για πρωινό, την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, συνεργάστηκαν μαζί τους την ημέρα σχολικού αθλητισμού, τους ενημέρωσαν βιωματικά για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, δούλεψαν ομαδοσυνεργατικά, με την μέθοδο των Ομοτίμων στα εργαστήρια για την Πρόληψη της Επιθετικής Συμπεριφοράς και κατά του Ρατσισμού. Δραματοποίησαν παραμύθια για τα Χριστούγεννα και μεταμφιέστηκαν οικολογικά τις Αποκριές. 

  

Όταν ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού της ΣΤ' τάξης, τα μικρά "αδέρφια" τους τους έφτιαξαν αποχαιρετιστήριες κάρτες και τους χάρισαν ανεμόμυλους, αλλά τους απένειμαν και τα αναμνηστικά τους εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων, μέσα σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο.

    

'Ηταν μια θαυμάσια χρονιά για το πρόγραμμα κι ήδη, στην αποτίμησή του, έχουμε σκεφτεί πώς θα το εμπλουτίσουμε του χρόνου. Άλλωστε φέτος αποτέλεσε, πιλοτικά, μέρος του μεγαλύτερου προγράμματος "Μεταβάσεις στη Σχολική Ζωή", που αναφέρεται και στην ξενάγηση νηπίων στο δημοτικό, με δράσεις ένταξης στο νέο σχολείο και στην προετοιμασία των τελειοφοίτων για την μετάβασή τους στο Γυμνάσιο και στην υποδοχή των παιδιών της Α' τάξης κάθε Σεπτέμβριο.