Η ΣΤ' ΣΤΟ ΝΟΗΣΙΣ - 6/2/2018

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ’ ΣΤΟ ΝΟΗΣΙΣ

Την Τρίτη 6-2-2018 οι Ε’ και ΣΤ’ τάξεις του σχολείου μας πραγματοποίησαν προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο διάδοσης επιστημών και μουσείο τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Η ΣΤ’,  στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Κλίμα-Δάσος-Προσανατολισμός», παρακολούθησε τις παρακάτω προβολές και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Τεχνολογίας:

 

Η ΓΗ ΚΙ ΕΓΩ

Η θεωρία του χάους μας λέει ότι το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στη Βραζιλία μπορεί να ξεκινήσει μια καταιγίδα στο Τέξας. Αν αυτό ισχύει, τότε τι θα γινόταν αν πετούσαν πάνω από 7 δισεκατομμύρια πεταλούδες;

Τι επίδραση έχει στη Γη η παρουσία 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων;

Η ανθρώπινη δραστηριότητα συχνά επιδρά αρνητικά στα διάφορα φυσικά συστήματα που αποτελούν τη ζωή στη Γη (κλίμα, οικοσυστήματα, βιοποικιλότητα). Η επίδραση αυτή γίνεται άμεσα αντιληπτή παρατηρώντας τις επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στο ίδιο μας το σώμα.

Η νέα ταινία (συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου και της εταιρίας Animonautes) που προβάλλεται στο Πλανητάριο του ΝΟΗΣΙΣ με τίτλο «Η Γη και εγώ», παρουσιάζει με απλό τρόπο σύνθετα ζητήματα και επιστημονικά δεδομένα που βοηθούν τον καθένα από εμάς να αναλογιστεί τις πράξεις του και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τη ζωή στον πλανήτη.

Η δομή της ταινίας αναπτύσσεται γύρω από τις θεματικές: φαινόμενο του θερμοκηπίου, κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές, κατανάλωση και παραγωγή ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακύκλωση, αποψίλωση των δασών, μεταφορές, παραγωγή και μεταφορά τροφίμων, βιοποικιλότητα, ερημοποίηση και μόλυνση υδάτων, επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στο ανθρώπινο σώμα.

Η ταινία συνδέεται άμεσα με το μάθημα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, είναι Ελληνικής παραγωγής και έχει διάρκεια 25΄.

ΠΗΓΗ: http://www.noesis.edu.gr

 

ΟΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Η «Όαση στο Διάστημα» μας μεταφέρει σε ένα μαγευτικό ταξίδι στο Ηλιακό μας Σύστημα και πέρα από αυτό, προς αναζήτηση του πολυτιμότερου για τη ζωή αγαθού, του νερού. Χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα αστρονομικών ερευνών και εξερευνήσεων, που περιλαμβάνουν σύγχρονα δεδομένα από ρομποτικούς εξερευνητές σε διαστημικές αποστολές, η «Όαση στο Διάστημα» μας προσφέρει μία νέα προοπτική σε ένα ζήτημα θεμελιώδους σημασίας, την ύπαρξη ζωής.

Η παραγωγή της προβολής «Όαση στο Διάστημα» πληρεί τις υψηλότερες τεχνικές και επιστημονικές προδιαγραφές και στηρίζεται μεταξύ άλλων σε φωτογραφικά δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, τα προγράμματα SeaWifs και Visible Earth της NASA και το εργαστήριο JPL στο Caltec, για την ακριβή αναπαράσταση της όψης των πλανητών, των δορυφόρων τους και των επιφανειακών χαρακτηριστικών τους. Με τον συνδυασμό ενός εμπνευσμένου σεναρίου, τρισδιάστατων γραφικών αναπαραστάσεων που θα σας μείνουν αξέχαστες και μοναδικού Dolby Surround ήχου, η «Όαση στο Διάστημα» θα ενημερώσει, θα ψυχαγωγήσει και θα συναρπάσει τους θεατές.

 

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ


Η ταινία πλανηταρίου «Τα Θαύματα του Σύμπαντος» δίνει τη δυνατότητα στους θεατές να κοιτάξουν βαθιά μέσα στο Διάστημα, μέσα από τα «μάτια» του Hubble Space Telescope, να ταξιδέψουν δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο και να γίνουν μάρτυρες της γέννησης του Σύμπαντος. Σε αυτήν την εξόρμηση που κόβει την ανάσα, θα παρακολουθήσετε το σχηματισμό γαλαξιών και θα εξερευνήσετε ορισμένα από τα πιο θαυμαστά νεφελώματα και αστρονομικές δομές που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί. Καθώς το ταξίδι συνεχίζεται, θα βρεθείτε στο εσωτερικό του δικού μας Γαλαξία και μέσα από μία ανεπανάληπτη περιήγηση στο Ηλιακό Σύστημα θα επιστρέψετε στο σπίτι μας, τη Γη.

 

ΤΕΧΝΟΠΑΡΚΟ

Το Τεχνοπάρκο, είναι ένας χώρος διάδρασης. Ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά, πρωταγωνιστεί και μαθαίνει διασκεδάζοντας.

Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο Frank Oppenheimer, εμπνευστής της δημιουργίας τέτοιων εκθέσεων: «Το πρώτο πράγμα που προσπαθώ να πετύχω όταν διδάσκω, είναι να κάνω τους μαθητές μου να νιώσουν ότι η κατανόηση επιστημονικών αρχών και φαινομένων προσφέρει ικανοποίηση και διασκέδαση. Αν, δίνοντας αυτό το κίνητρο, κάνω τους μαθητές μου να θέλουν να καταλαβαίνουν όλο και περισσότερα πράγματα, δηλαδή να είναι περίεργοι, τότε ίσως το μάθημα μου τους βοηθήσει να βελτιώσουν όλη τους τη ζωή»

Η ιστορία του Τεχνοπάρκου και των διαδραστικών του εκθεμάτων ξεκινάει από το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το 1991. Έκτοτε η έκθεση αποτελεί μόνιμο τμήμα των δραστηριοτήτων του Μουσείου. Η ανταπόκριση των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της πολυετούς παρουσίας των διαδραστικών εκθεμάτων στο Μουσείο ήταν ενθουσιώδης.

Σήμερα, το Τεχνοπάρκο περιλαμβάνει σε μία έκταση 450m2 , 40 εκθέματα, τα οποία αναφέρονται σε μια ποικιλία επιστημονικών θεμάτων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η οπτική, η μηχανική κ.ά.

Τα διαδραστικά εκθέματα:
– κινητοποιούν τη διάθεση για γνώση
– ενθαρρύνουν την ενασχόληση με την τεχνολογία
– μυούν τον επισκέπτη στη λογική και στις μεθόδους της επιστημονικής σκέψης και
– μετατρέπουν την κατανόηση βασικών επιστημονικών νόμων και φαινομένων, κυριολεκτικά σε παιχνίδι.

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Η ομορφιά, η απόδοση, η ταχύτητα, η οικονομία, η μαζική παραγωγή, αλλά και η εξειδικευμένη κατασκευή, συναντιούνται στο Εκθετήριο Αυτοκινήτων, στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ.

Οχήματα ιστορικού, συλλεκτικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, τετράχρονες αλλά και δίτροχες «κυρίες», από τη δεκαετία του ’20 μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν, μεταφέρουν νοερά τους επισκέπτες σε άλλες εποχές, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο την εξέλιξη της αυτοκίνησης.

Ελάτε να γνωρίσετε τις διαφορετικές μηχανολογικές τάσεις, τις εξελίξεις στον εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό, αλλά και να κατανοήσετε με ποιο τρόπο οι οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές μεταβολές επηρέασαν την εξέλιξη του αυτοκινήτου.

Αφορμή για τη δημιουργία του σημερινού Εκθετηρίου Αυτοκινήτων στάθηκε η παραχώρηση ενός Trojan Leyland που είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’20 και αργότερα ενός Ford A του 1929. Πρόκειται για δύο κλασικά αυτοκίνητα μεγάλης ιστορικής αξίας που κανένας δεν μένει ασυγκίνητος στην θέα τους.

Συνδυάζοντας την σύγχρονη αντίληψη με την παράδοση, στο Εκθετήριο παρουσιάζονται 30 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες από τη συλλογή του Μουσείου.

Η έκθεση αποτελείται από 5 κύριες θεματικές ενότητες, με βάση τα 5 κορυφαία αυτοκίνητα του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκαν από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το 1999 μεταξύ 126 δημοσιογράφων και ειδικών, αλλά και με διαδικτυακή συμμετοχή του κοινού.

Οι 5 αυτές ενότητες και τα αντίστοιχα 5 κορυφαία αυτοκίνητα είναι:

– Μαζική Παραγωγή FORD «T»
– Πόλη και Περιβάλλον MINI
– Τεχνολογικές Εξελίξεις CITROEN DS
– Σχεδιασμός και Κοινωνία VOLKSWAGEN BEETLE
– Ταχύτητα PORSCHE 911