ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ' ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι κες Στεφανία Κοσμίδου (Γερμανικών) και Ειρήνη Ταταρίδου (Γαλλικών) πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γερμανικό και στο Γαλλικό Ινστιτούτο για τα τμήματα της ΣΤ', την Τετάρτη 21 Μαρτίου.

 

Στο  πλαίσιο  της  επίσκεψης  του τμήματος των Γαλλικών της  Στ΄  τάξης  του  Σχολείου  μας στο Γαλλικό  Ινστιτούτο  Θεσ/νίκης,  είχαμε  την  ευκαιρία  να  παρακολουθήσουμε  ένα  atelier (εργαστήρι)   με  θέμα  «À  la découverte  des pays  francophones»  που  σημαίνει  «Ανακαλύπτοντας  τις  γαλλόφωνες  χώρες». Τα παιδιά  μέσα από δημιουργικό παιχνίδι – παίζοντας, κόβοντας, σχεδιάζοντας, ζωγραφίζοντας- μάθανε σε ποιες χώρες και σε ποιες ηπείρους μιλάνε γαλλικά ανά τον κόσμο (Ευρώπη-Αμερική-Αφρική-Ωκεανία).

Χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε ομάδα διάλεξε και κλήθηκε να ζωγραφίσει μια χώρα, την ήπειρο στην οποία ανήκει η χώρα αυτή, τη σημαία της, να βρει την πρωτεύουσά της, την εθνικότητά της και το νόμισμά της. Όλα αυτά τα απεικόνισαν σε έξι κάρτες που έκοψαν και έφτιαξαν τα μέλη κάθε ομάδας.

 

Στο τέλος, η κάθε ομάδα παρουσίαζε στις υπόλοιπες ομάδες τη χώρα που είχε επιλέξει με τα χαρακτηριστικά της.

Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά, εκτός από τις γνώσεις που αποκόμισαν, εξάσκησαν και δεξιότητες όπως η συνεργασία, η έκφραση και η παρουσίαση της δουλειάς τους στην ομάδα.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός

Ειρήνη Ταταρίδου

 

Tην Τετάρτη 21 Μαρτίου, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, που παρακολουθούν το μάθημα των γερμανικών στο σχολείο μας, επισκέφθηκαν το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης (GoetheInstitut Thessaloniki).

 

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη της  βιβλιοθήκης σε όλους τους χώρους  και στη συνέχεια υλοποίησαν δραστηριότητες με θέμα τον αθλητισμό  Είχαν τη δυνατότητα να μάθουν πως αναζητάμε ένα βιβλίο στον ηλεκτρονικό κατάλογο και πως το δανειζόμαστε από το σύστημα δανεισμού της βιβλιοθήκης.

Μετά την παρουσίαση των εργασιών τους σε ομάδες παρακολούθησαν μια γερμανική ταινία, ένα παραμύθι των αδερφών Γκριμ με τίτλο “Tischleindeckdich” ( Το τραπεζάκι, η μαγκούρα και ο χρυσογάιδαρος). Οι αδερφοί Grimm ήταν συγγραφείς και συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών του 19ου αιώνα, στα οποία έδιναν λογοτεχνική μορφή και τα προσάρμοζαν για παιδιά.

 

 

Στόχος μιας τέτοιας δραστηριότητας είναι η δυνατότητα ακουστικής επαφής με τη γερμανική γλώσσα αλλά και η δυνατότητα επαφής με την καλλιτεχνική αισθητική μιας άλλης πολιτισμικής κοινότητας.

Στο διάλλειμα καθήσαμε όλοι μαζί στο καφέ του Ινστιτούτου όπου και οι μαθητές δοκίμασαν τα γερμανικά κουλούρια Pretzel.

Ένα μεγάλο “Μπράβο” στους μαθητές μας για την άψογη συμπεριφορά τους και τη συνεργασία τους με την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης και τον υπεύθυνο προβολών, οι οποίοι έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις για το σχολείο μας.

Παιδιά, σας εύχομαι του χρόνου στο Γυμνάσιο να έχετε την ευκαιρία να επαναλάβετε μια επίσκεψη στο Γκαίτε!!!

Η εκπαιδευτικός των Γερμανικών

Στεφανία Κοσμίδου