ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ 2018

 

 

παγκόσμια ημέρα Βιβλίου, ως θεσμός, διοργανώνεται σε ετήσια βάση από την Unesco, με σκοπό την προώθηση και την προβολή της ανάγνωσης - και όχι μόνο της ανάγνωσης. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επελέγη για πρώτη φορά το μακρινό 1925 από βιβλιοπώλες της Καταλονίας, επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες. Το 1995, η Unesco καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616 και το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που καλεί τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

http://www.naftemporiki.gr/story/1343111/pagkosmia-imera-bibliou

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Ε' ΤΑΞΗΣ 

 

Τιμώντας αυτήν την τόσο σημαντική ημέρα για τον Πολιτισμό και τη γνώση και σε συνέχεια των δράσεων Φιλαναγνωσίας, που ξεκινήσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2/4), οργανώσαμε ένα βιωματικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής με εισηγήτρια την εκπαιδευτικό και συγγραφέα κα Χαρά Ανδρεΐδου στις 23 Απριλίου, 18:00-20:00. Το εργαστήρι απευθυνόταν σε γονείς και παιδιά της Ε’ τάξης κι έγινε με πρωτοβουλία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών τους, των κυριών Μπόσκου Κατερίνας και Παυλίδου Νίκης. Το εργαστήρι είχε μεγάλη επιτυχία, η συμμετοχή γονιών και παιδιών ήταν αθρόα και ενθουσιώδης και, στο τέλος, όλοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την εμπειρία και για την εισηγήτρια.

 

ΧΑΡΑ ΑΝΔΡΕΪΔΟΥ 

Η Χαρά Ανδρεΐδου  γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει, σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, Παιδαγωγικές Επιστήμες, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, καθώς  και Μουσειολογία. Έχει διδακτορικό στην Κλασική Αρχαιολογία και μεταπτυχιακό στην Ανοικτή Εκπαίδευση. Εργάστηκε κατά διαστήματα σε όλους αυτούς τους τομείς , όπως και σε πολλούς άλλους, για να την κερδίσει στο τέλος η Εκπαίδευση. Η περιπέτειά της στη θάλασσα της γραφής ξεκίνησε πριν από μερικά  χρόνια.  Έργα της είναι τα μυθιστορήματα:

-          «Η αγάπη είναι πόλεμος» (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2011)

-          «Ημερολόγια διαδρομών», (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013)

-          «Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα» (Εκδόσεις Λιβάνη, 2014)

-          «Τα άδεια κουτιά» (Εκδόσεις Λιβάνη, 2016)

Όπως λέει η ίδια: «Δεν ζωγραφίζω, δεν χορεύω, δεν ξέρω να παίζω μουσική, ο δικός μου τρόπος για να εκφράζομαι είναι με τις λέξεις…»

Μέσα από τις λέξεις, λοιπόν, βρήκε τον τρόπο όχι μόνο για να εκφράζεται, αλλά και για να συνδυάζει τις δυο μεγάλες της αγάπες, τη διδασκαλία και τη συγγραφή, οργανώνοντας και συντονίζοντας εργαστήρια δημιουργικής γραφής  για  παιδιά, εφήβους και ενήλικες, για όλους όσους θέλουν να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της  λογοτεχνίας.