ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ - 8/11/2018

Οι Δ’ και Ε’ τάξεις του σχολείου μας επισκέφτηκαν, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, την έκθεση «Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά», η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δημητρίων 2018 του Δήμου Θεσσαλονίκης και στις εκδηλώσεις του Έτους Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία, την οποία αξιοποιήσαμε στο έπακρο με την κατάλληλη προετοιμασία, ώστε η συμμετοχή των παιδιών να είναι πλούσια βιωματική. Παρατήρησαν, εκφράστηκαν, δημιούργησαν τα δικά τους έργα, εμπνεύστηκαν και απόλαυσαν την εμπειρία.

 Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ιδρύθηκε το 1979, αρχικά ως σωματείο με την επωνυμία «Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης». Μετά τη δωρεά 47 έργων τέχνης του συλλέκτη Αλέξανδρου Ιόλα,το 1984 και την εξασφάλιση της πρώτης του στέγης, ολοκληρώθηκε η δημιουργία του Ιδρύματος με την επωνυμία «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης». Μετά από άλλες δωρεές ( όπως του Δημήτρη Μεϊμάρογλου, της Μάγδας Κοτζιά,  του Γιώργου Απέργη κλπ) το Μουσείο στεγάζει σήμερα περίπου 2000 έργα τέχνης, ενώ μετά την τελευταία κτιριακή του επέκταση διαθέτει μεγάλους εκθεσιακούς και αποθηκευτικούς χώρους, καφέ, πωλητήριο, καθώς και μια επιστημονική βιβλιοθήκη, που σήμερα διαθέτει περισσότερους από 2000 τίτλους.

 

 Ο πολυβραβευμένος μαέστρος των γραφικών τεχνών και της οπτικής επικοινωνίας Δημήτρης Παπάζογλου μίλησε για τον Ιόλα : "Ήταν ακόμα πολύ νωρίς για να καταλάβω ότι η μόνιμη συλλογή του Μουσείου (δωρεά Ιόλα) αποτελούμενη από έργα παγκόσμιων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης όπως ο Andy Warhol, η Marina Karella, o Takis, o Ακριθάκης, η Niki de Saint Phalle, o Magritte, ο Μan Ray και πολλοί ακόμα, έμελλε να επηρεάσουν σκέψη και πράξη για ό, τι δημιουργικό θα επεδίωκα στα χρόνια που θα ακολουθούσαν και αυτό είναι η αρχή σε ένα ταξίδι στην αισθητική και την παιδεία -δυνάμεις σωτήριες,  που μπορούν να μπολιάσουν με ευγένεια και καλλιτεχνία την Ελλάδα σήμερα και να αναχαιτίσουν το άσχημο.»

 

 

Ένα γενναιόδωρο δώρο της συλλογικής μνήμης του Ιόλα, αυτού του μοναδικού ίσως σημαντικού κρίκου που συνδέει την ελληνική συμμετοχή στα παγκόσμια γεγονότα των εικαστικών τεχνών του 20ού αιώνα, ο οποίος περιβλήθηκε με την αχλύ και το κύρος του μύθου και του οποίου την σημερινή υπόσταση συγκροτούν περισσότερο δευτερογενείς ατομικές αφηγήσεις παρά πρωτογενή τεκμήρια, η έκθεση "Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά" αναδεικνύει το επίκαιρο αίνιγμα-σπουδή επάνω στην ευγένεια και την αισθητική του Ιόλα.

https://www.cnn.gr/style/politismos/story/150645/dimitris-papazogloy-giati-o-iolas-einai-pio-epikairos-apo-pote

 

 

 

 

Η έκθεση θα αναδείξει τη δικτύωση του Αλέξανδρου Ιόλα σε καλλιτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο, τη δραστηριότητα και την προσωπικότητά του, μέσα από πλούσιο οπτικό, ερευνητικό και αρχειακό υλικό, μέρος του οποίου παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Κυρίως όμως εστιάζει στην ενασχόλησή του με τη σύγχρονη τέχνη και ειδικά στην αποκαλυπτική σχέση του με μια πληθώρα καλλιτεχνών, πολύ διαφορετικών μεταξύ τους.

 

Από τον de Chirico στον Man Ray, από τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα στον Victor Brauner και τον Τάκι, από τον Calder στον Jean Tinguely, από τον Magritte στον Pino Pascali και τον Martial Raysse, από τον Modigliani στον Warhol, η διαδρομή που διένυσε ο Ιόλας μέσα στον καλλιτεχνικό χώρο, δεν αποτυπώνει μόνο υποκειμενικές προτιμήσεις, αλλά και ένα οξύ βλέμμα, διαρκώς ανοιχτό στην καλλιτεχνική έκφραση.

Η έκθεση που διοργανώνει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  είναι η διεθνώς πρώτη εκτεταμένη έκθεση που αφιερώνεται στον μαικήνα αυτόν της τέχνης και αποτελεί και τον προάγγελο του εορτασμού των 40 χρόνων του πρώτου μουσείου σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας, που θα εορταστούν εντός του 2019.

Την ίδια στιγμή η έκθεση αποτελεί και ένα φόρο τιμής σε μια πλειάδα καλλιτεχνών, που συνεργάστηκαν με τον Ιόλα, αρκετά από τα έργα των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημοσίως.