Η ΣΤ' στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

 

Στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πεντέλη και στο ιστορικό Τηλεσκόπιο Newall ήταν η πρώτη επίσκεψη των παιδιών της ΣΤ' στην κάθοδό τους στην πρωτεύουσα. Ο καθαρός ουρανός, τη συγκεκριμένη νύχτα, ήταν το bonus μας και είχαμε την μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουμε, με την καθοδήγηση ενός ειδικού, τον νυχτερινό ουρανό με γυμνό μάτι και με το τηλεσκόπιο.

Η επίσκεψη προγραμματίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματός μας "Παίζοντας με τα Πρωτόνια" και αφορούσε ενημέρωση για τους πλανήτες, το Σύμπαν και τη χρήση των τηλεσκοπίων στην έρευνα για το Διάστημα. Ξεναγός μας σ' αυτή την μαγική βραδιά, o κ. Άρης Μυλωνάς, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Αστρονόμος.

Παρακολούθησε σειρά θεματικών ενοτήτων της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας (Φυσικές Επιστήμες) του Ε.Α.Π. (1999-2003). Έχει εργαστεί ως τεχνικός οπτικών οργάνων και έχει σχεδιάσει πρότυπους αστρονομικούς χάρτες για λογαριασμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας (2003-2006). Από το 1998 έως το 2014 προσέφερε νυκτερινή εθελοντική εργασία στο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης ως χειριστής του τηλεσκοπίου Newall και παράλληλα ξεναγούσε το κοινό στον έναστρο ουρανό. Σήμερα εργάζεται ως Αστρονόμος-εκλαϊκευτής της Αστρονομίας, του Κέντρου Επισκεπτών του ΙΑΑΔΕΤ στην Πεντέλη.

 

Παρατηρήσαμε με γυμνό μάτι τους αστερισμούς που βρίσκονται στον ορίζοντα αυτή την εποχή. Ο χειμερινός ουρανός διαθέτει μια εκπληκτική ποικιλία φωτεινών αστερισμών και στόχων βαθέως ουρανού. Απολαύστε τον αστερισμό του Ωρίωνα, τον κυνηγό, ο οποίος διακρίνεται έντονα στον ανατολικό ουρανό. Με ένα τηλεσκόπιο μπορείτε να παρατηρήσετε ένα εκπληκτικό νεφέλωμα, το γνωστό ως Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνα. Ένα νέφος από υδρογόνο και σκόνη, σε απόσταση 1.300 ετών φωτός, όπου στο εσωτερικό του δημιουργούνται νέοι αστέρες και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους στόχους για αστροφωτογράφιση.

Χαρακτηριστικές στον ουρανό είναι και οι Πλειάδες, ένα σμήνος από νεογέννητα άστρα, που φαίνονται και δια γυμνού οφθαλμού. Διακρίνεται τα 7 αστέρια που εμφανίζονται πολύ κοντά μεταξύ τους, παρατηρώντας στον αστερισμό του Ταύρου, ο οποίος βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον Ωρίωνα. Χρησιμοποιώντας κιάλια ή τηλεσκόπιο μπορείτε να δείτε πολύ περισσότερα αστέρια μέσα στο σμήνος. Αυτό ακριβώς σημείο του ουρανού παρατηρήσαμε, την αστρογένεση και το νεφέλωμα όπου αποδεικνύεται ότι ακόμη το Σύμπαν εξελίσσεται!

Εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς απολαύσαμε την εμπειρία.