ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, Ε', Δ1

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Μια πολύ σημαντική για την υγεία τους και ιδιαίτερη, ως προς την υλοποίηση, εμπειρία είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε1, Ε2 και Δ1 τμημάτων του Σχολείου μας, την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου. Επισκέφτηκαν το αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα «Το Παιδί στον Κόσμο των Τροφίμων».

Οι περισσότερες από τις ασθένειες του σύγχρονου ανθρώπου σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την Διατροφή και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαιότητα η δημιουργία διατροφικής συνείδησης στα παιδιά, ώστε να εξελιχτούν σε υγιείς ενήλικους. Με αυτό το σκεπτικό το Σχολείο εκπονεί προγράμματα σχετικά με το θέμα της Υγείας και της Διατροφής και σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η συγκεκριμένη εκπαιδευτική επίσκεψη.

 

Το πρόγραμμα, για το οποίο είναι υπεύθυνη η καθηγήτρια Αλεξάνδρα – Μαρία Μιχαλοπούλου και υλοποιούν φοιτητές του τμήματος και παιδαγωγοί, χωρίζεται σε δυο μέρη.

 

Το Α’ μέρος έχει τίτλο «Ταξίδι στον κόσμο της ισορροπημένης διατροφής» όπου τα παιδιά μαθαίνουν για τις ομάδες των τροφών, το περιεχόμενο του ιδανικού πιάτου, πώς διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων και πώς αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο τις πληροφορίες αυτές. Οι στόχοι επιτυγχάνονται μέσα από βιωματικές δράσεις, στις οποίες τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό.

 

Το Β’ μέρος αφορά στη «Χημεία στο πιάτο μας». Απλά, αλλά εντυπωσιακά πειράματα, μας έμαθαν για την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε με μικροσκόπιο βακτήρια, καλά και βλαβερά, που βρίσκονται μέσα στα τρόφιμα. Πραγματικά συναρπαστικό για τα παιδιά αυτό το κομμάτι του προγράμματος. Μια πρωτόγνωρη εμπειρία, που θα την θυμούνται.