ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 2021

ΣΤ1 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (9-2)

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Με αφορμή την ημέρα αυτή, οι μαθητές της ΣΤ1 τάξης, υλοποίησαν διάφορες δράσεις για να κατανοήσουν τη συμβολή της γλώσσας μας στη δημιουργία του πολιτισμού. 

 

 

Συγκεκριμένα:

α) Έγινε αναφορά  στη ζωή και στο έργο του Δ. Σολωμού,

β) προβολή βίντεο για την ιστορία και την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας,

γ)ομιλία για τη μετάβαση του πολυτονικού στο μονοτονικό σύστημα, αφού πρώτα έγινε συζήτηση για τους κανόνες του τονισμού,

δ) διαγωνισμός  ορθογραφίας στον οποίο συμμετείχαν με πολύ ενθουσιασμό και στο τέλος  ακούσαμε τον Εθνικό μας Ύμνο.

Επίσης αναφερθήκαμε και στην Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, που γιορτάζεται στις 21 Φεβρουαρίου. Τα παιδιά δημιούργησαν μία αφίσα με το αστέρι της Βεργίνας , την Ακρόπολη και γράψανε αρχαία γνωμικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΟΣΚΟΥ, ΣΤ1

 

 

Β1 – ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (21-2)

 

Μητρική Γλώσσα: η πρώτη που μαθαίνει ο άνθρωπος στο περιβάλλον που ζει, κυρίως από τους γονείς του.

Μητρικός = που ανήκει στη μητέρα ή προέρχεται από αυτήν.

Η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας  γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε από την γενική συνέλευση της UNESCO, στις 17 Νοεμβρίου του 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2000. Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, αναγνώρισε επίσημα την Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας και καθιέρωσε το 2008 ως το Διεθνές Έτος Γλωσσών.

Ο εορτασμός της διεθνούς ημέρας μητρικής γλώσσας έχει σκοπό να προωθήσει την Ειρήνη και την Πολυγλωσσία σε όλον τον κόσμο και να προστατεύσει όλες τις μητρικές γλώσσες.

Από τις, περίπου, 6000 γλώσσες, που μιλιούνται σήμερα στον κόσμο, οι μισές απειλούνται με εξαφάνιση. Πρόκειται για γλώσσες ιθαγενών πληθυσμών, χωρίς γραπτή παράδοση και δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένες στα κράτη όπου μιλιούνται. 

ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΝΙΚΗ, Β1