ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2021

Δράση  Φιλαναγνωσίας Β1

  

Για την ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας και τη δημιουργία  κινήτρων, ώστε να διαβάσουν  βιβλία  τα  παιδιά, μπήκε σε εφαρμογή μια παραλλαγή από ιδέα  αγαπημένων  συναδέλφων: Η βαλίτσα  του Βιβλιοφάγου.

Η ιδέα λειτουργεί ως εξής: δυο φορές την εβδομάδα,  μετά  από  κλήρωση,  ένα  παιδί θα παίρνει  στο σπίτι του  τη βιβλιοβαλίτσα, που όντως είναι  μια βαλίτσα και έχει  μέσα  θησαυρούς  γραφικής ύλης: χαρτί Α4, χρωματιστά  χαρτιά,  μαρκαδόρους,  ξυλομπογιές, λαδοπαστέλ, νερομπογιές,  κόλλα υγρή και στικ, ψαλίδι  και άλλα  υλικά  χειροτεχνίας.

Το παιδί διαβάζει  ένα  βιβλίο της επιλογής του, ετοιμάζει τη βιβλιοπαρουσίαση που θα αναφέρει:  τίτλο  βιβλίου, συγγραφέα, λίγα λόγια για την υπόθεση, ποιοι είναι οι  ήρωες του βιβλίου, ποια είναι η  αγαπημένη  σου σκηνή, αν έγραφες εσύ  το βιβλίο  ποιον τίτλο θα έδινες, φτιάξε το δικό σου εξώφυλλο και, τέλος,  φτιάξε μια κατασκευή με τα υλικά της  βαλίτσας (εδώ μπορούν να βοηθήσουν  και οι γονείς).

 

Προϋπόθεση  η τήρηση των  μέτρων  προστασίας κατά του covid-19. Οπότε απολυμαίνεται η βαλίτσα και τα υλικά,  μένει δυο μέρες  ανενεργή και μετά την παίρνει  το  επόμενο παιδί. Τελικά, είχαμε προσφορά από γονείς  για τα υλικά και δυο μικρές βαλίτσες  ταξιδιού,  και την υπόσχεση από τους άλλους  γονείς, να συμπληρωθούν στην πορεία.

Η δράση  πήγε εξαιρετικά  καλά και συνεχίζεται και στην εξ αποστάσεως  εκπαίδευση.  Τα παιδιά χαίρονται  και ανυπομονούν να έρθει η  σειρά  τους. Η εμπλοκή των γονιών έφερε  δημιουργικά αποτελέσματα. Μέσα από τα βιβλία που παρουσιάστηκαν, μάθαμε  για τη Γροιλανδία  και τη ζωή  της πολικής  αρκούδας,  για μυθικούς ήρωες, για την προστασία του Δάσους,  για τη ζωή  των φυτών, για τη ζωή των παιδιών στη Γκάνα  της Αφρικής  και ανυπομονούμε για τόσα άλλα που περιμένουμε  να μάθουμε…

ΝΙΚΗ ΠΑΥΛΙΔΟΥ (Δασκάλα του Β1)