22-9-2021 ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Το «πείραμα του Ερατοσθένη» αποτελεί μια ιστορική μέθοδο για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης, που πραγματοποιήθηκε από τον σπουδαίο μαθηματικό τον 3ο αι. π.Χ. Μια μέθοδος στην οποία ο Ερατοσθένης χρησιμοποίησε ως μόνα εργαλεία μια ράβδο, «βηματιστές» της εποχής για τη μέτρηση αποστάσεων, βασικές αρχές της τριγωνομετρίας και καθαρή σκέψη.

Για εκπαιδευτικούς λόγους, η μέθοδός του εφαρμόζεται έως και σήμερα από μαθητές, ώστε -χρησιμοποιώντας βασικά στοιχεία τριγωνομετρίας- να υπολογίζουν την περιφέρεια του πλανήτη μας. Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια αποτελούν ιδανικές ημερομηνίες για την πραγματοποίηση του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη.

Διαβάστε περισσότερα στο http://magazine.noa.gr/archives/3058

 

Στο σχολείο μας πραγματοποιήσαμε τις μετρήσεις μας στις 22 Σεπτεμβρίου, φθινοπωρινή ισημερία για το 2021, στο ηλιακό μεσημέρι στην περιοχή μας. Οι ίδιες μετρήσεις έγιναν και από τα εταιρικά σχολεία του προγράμματος ERASMUS που υλοποιούμε, με την Ε' τάξη.

 

Υποστήριξαν οι εκπαιδευτικοί: Χρήστος Δεσποινίδης (Πληροφορικός), Κατερίνα Μπόσκου (Ε1), Νίκη Παυλίδου (Ε2) και Αφροδίτη Ντίνου (Δ/ντρια).

Οι μετρήσεις πήγαν πολύ καλά και το αποτέλεσμα που βρήκαμε, 40008 είναι πολύ κοντά στο 40075χλμ, που είναι η ακριβής τιμή της περιμέτρου της γήινης σφαίρας.