ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ - ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΟΛΒΗΣ, ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ

Στα πλαίσια του προγράμματος των Eco schools και της ΕΕΠΦ, οι Στ1, ΣΤ2 και Δ2 τάξεις του σχολείου μας επισκέφτηκαν τον Φορέα Διαχείρισης των λιμνών Βόλβης και Κορώνειας, την Τετάρτη 24-4-2013.

Η ξενάγηση ξεκίνησε απο το χωριό Αγ. Βασίλειος στη λίμνη Κορώνεια. Η Κορώνεια έχει υποστεί ανεπανόρθωτη (τουλάχιστον για το κοντινό μέλλον) καταστροφή, απο την υπεράντληση των υδάτων και τη μόλυνση απο τοξικά απόβλητα. Κανένα είδος ψαριού δε ζει πια εκεί και ξεραίνεται τελείως τα περισσότερα καλοκαίρια. Έχει τριπλή ονομασία (Κορώνεια, Αγ. Βασιλείου, Λαγκαδά) και μας διηγήθηκαν τους μύθους που αφορούν στην ονομασία της. Τα αρχαία χρόνια οι δυο λίμνες ήταν ενωμένες σε μια τεράστια και πολύ βαθιά λίμνη τη Μυγδονία.

Η πρώτη μας στάση ήταν σε έναν βυζντινό πύργο που χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη, στις όχθες της Κορώνειας. Μάλιστα η είσοδός του ήταν πολύ ψηλότερα απο το επίπεδο της βάσης του γιατί τότε τα νερά της λίμνης έφταναν τόσο ψηλά.

DSC00764 DSC00785

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στη Ν. Απολλωνία, όπου ξεναγηθήκαμε στα ιαματικά λουτρά και παρατηρήσαμε πουλιά στις όχθες της λίμνης Βόλβης. Στο ίδιο χωριό βρίσκονται τα γραφεία του Φορέα και μας ξενάγησαν στον εκθεσιακό τους χώρο. Η Βόλβη είναι μια ολοζώντανη λίμνη (ευτυχώς) με μεγάλη ποικιλία πτηνών, ψαριών και υδρόβιας ζωής, ενώ τα Λουτρά της Ν. Απολλωνίας είναι πόλος έλξης θεραπευτικού τουρισμού.

DSC00823

DSC00830

 

DSC00841

 

DSC00798  DSC00807

Ο τελευταίος σταθμός αυτής της τόσο περιεκτικής εκδρομής, ήταν στα υπεραιωνόβια πλατάνια στην περιοχή Σχολαρίου, όπου είδαμε και το βήμα όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος. Τα δυο υπεραιωνόβια πλατάνια (400 και 800 ετών !!) είναι σε προστατευόμενη περιοχή κι αποτελούν κατοικία και τόπο αναπαραγωγής του μαύρου ερωδιού. Δεν επιτρέπεται να προσεγγίζει κανείς πολύ τα δέντρα αυτά κι έτσι κάναμε την παρατήρησή μας απο μακριά, με τηλεσκόπιο.

DSC00852

Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Κατερίνα Μπόσκου, Θεόδωρος Γιαννακός, Μιχάλης Μηλιόγλου και η υπεύθυνη του προγράμματος Αφροδίτη Ντίνου. Οι ξεναγοί μας κα Γεωργία Παπαδοπούλου και κος Στέργιος ήταν εξαιρετικοί, αλλα κι η αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους ενθουσίασε διότι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, έκαναν πολλές ερωτήσεις και είχαν άψογη συμπεριφορά!