ΚΠΕ ΠΟΡΟΪΩΝ - 22/5/2013

DSC01551

Μια φορά κι έναν καιρό οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ τάξης ήθελαν να κάνουν μια εκπαιδευτική, ψυχαγωγική και αναζωογονητική επίσκεψη σε ένα δάσος. Την επιθυμία τους αυτή τη στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις καλές μάγισσες και μάγοι: οι εκπαιδευτικοί του σχολείου τους, η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Ποροΐων κι ο οδηγός του μαγικού μας λεωφορείου ο κ. Κριεζής.

"Προσγειωθήκαμε" όλο προσμονή στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ στα Κάτω Πορόια και μας υποδέχτηκαν, με  χαρά κι ευγένεια, οι ξεναγοί μας σ' αυτό το μαγευτικό ταξίδι.

 

DSC01377

Τι καλύτερο για ν' αρχίσει η μέρα μας από το παιχνίδι; Ο κ. Δημήτρης ανέλαβε να μας μυήσει σε περιβαλλοντικά παιχνίδια... Παίξαμε όλοι, μικροί και μεγάλοι...

DSC01389

DSC01395

Αφού μας ενημέρωσαν σύντομα για το πρόγραμμα που θ' ακολουθήσουμε και τα όσα θα δούμε, μας χώρισαν σε "λύκους" και "αλεπούδες" για να είμαστε μέσα στο κλίμα του Δάσους. Κάθε ομάδα πήρε το σακίδιο του μικρού εξερευνητή όπου υπήρχαν διάφορα "μαγικά": κυάλια, φωτογραφική μηχανή, μεγεθυντικός φακός, φύλλα εργασίας και εικόνες φυτών του Δάσους της Κερκίνης (Μπέλες), που έπρεπε να καταγράψουμε.

Πρώτη μας στάση ήταν ένας νερόμυλος στο χωριό Πλατανάκια, ο οποίος είναι ο μοναδικός που αλέθει ακόμη στην Ελλάδα! Ξεναγηθήκαμε από τον κύριο που τον έχει και μάθαμε για τη λειτουργία του (από Σεπτέμβριο ως Νοέμβριο μπορεί να τον δει κανείς και σε ...δράση), αλλά εξερευνήσαμε και τη χλωρίδα του νερόμυλου... Δεν είναι παραμυθένιο το τοπίο;

DSC01461

DSC01438

 

 DSC01459

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφού ξεναγηθήκαμε κι ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του Νερόμυλου από τον κ. Κωτούλα, αλλά και για την πανίδα της περιοχής, συνεχίσαμε για το Μονοπάτι της Αλεπούς, όπου έγινε και το μεγαλύτερο κομμάτι δράσεών μας στο πεδίο. Πήραμε τα σακίδια στον ώμο, τον εξοπλισμό στο χέρι και ξεκινήσαμε την περιπέτεια στο μαγικό δάσος. Το δάσος της Κερκίνης είναι αμιγές πλατανόδασος, υπέροχο και ολοζώντανο, χάρη στα πολλά νερά της περιοχής, αλλά έχει και πολύ πλούσια χλωρίδα, η οποία αποτέλεσε και τον βασικό ερευνητικό μας στόχο στο Περιβαλλοντικό μονοπάτι.

 DSC01467

 DSC01502

Μας άρεσε πολύ το παιχνίδι "Δέντρα και Ξυλοκόποι" και λατρέψαμε την τοποθεσία όπου τελικά, κατάκοποι, κατασκηνώσαμε για πικ νικ και ξεκούραση. Το μαγευτικό δάσος μας γέμισε ενέργεια και μας αποζημίωσε πλήρως για την επιλογή μας να το επισκεφτούμε!! Η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ θα μείνει στις καρδιές μας για την εξαιρετική καθοδήγηση και το ενδιαφέρον που μας έδειξε. Ευχαριστούμε!!

DSC01505

DSC01529

DSC01533

DSC01555