18-11-2013 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ Ε1 ΚΑΙ Ε2 ΣΤΟ ΚΠΕ ΚΙΛΚΙΣ

DSC03401     DSC03418

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος για το Νερό, που θα εκπονήσουμε φέτος, κάναμε την πρώτη μας επίσκεψη στο πεδίο, επιλέγοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Κιλκίς για το οικοσύστημα της λίμνης Δοϊράνης. Το πρώτο μέρος της επίσκεψης έγινε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κιλκίς, στο Παλιό Γυναικόκαστρο. Εκεί μας υποδέχτηκε η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες κι ενημερώθηκαν για τον τρόπο και το σκοπό λειτουργίας του Περιβαλλοντικού Κέντρου Κιλκίς, για παραδοσιακά εργαλεία και χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας ενός νοικοκυριού του περασμένου αιώνα, καθώς και για την αειφορία και το οικοσύστημα.

DSC03386  DSC03394

DSC03411

  DSC03429

Στο δεύτερο μέρος της επίσκεψής μας μεταβήκαμε στη λίμνη Δοϊράνη, όπου ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στη συνέχεια περπατήσαμε στο παραλίμνιο μονοπάτι ως τις όχθες της λίμνης. Κάναμε ησυχία για να ενεργοποιήσουμε τις αισθήσεις μας, αλλά και να επιτρέψουμε στα πουλιά της περιοχής να εμφανιστούν. Παρατηρήσαμε την υφή της παραλίας -όλο σπασμένα όστρακα- , μαζέψαμε όστρακα, είδαμε μανιτάρια, τις καλαμιές, που χρησιμεύουν ως ισορροπιστές και καθαριστές του οικοσυστήματος, τις "πλάβες", δηλ. τις ειδικές βάρκες που χρησιμοποιούν οι ψαράδες της λίμνης. Ο καιρός μας ευνόησε, αφού είχε μια υπέροχη, χειμωνιάτικη λιακάδα κι ήταν τόσο απολαυστίκά στην παραλία, αλλά είχε και τόσο ενδιαφέρον η εξερεύνηση, που δεν θέλαμε να φύγουμε και δεν καταλάβαμε πώς πέρασε η ώρα!

DSC03433  DSC03442

DSC03447 DSC03455

DSC03458

DSC03464

DSC03472

DSC03478

DSC03482

Ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή και χρήσιμη εμπειρία, καλά οργανωμένη από την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Κιλκίς. Η φιλοξενία τους μας έκανε να νιώσουμε ευπρόσδεκτοι και η προσπάθειά τους να μας περάσουν βασικά μηνύματα για την αειφορία ήταν επιτυχημένη. Θα ήταν ιδανικό να είχαμε περισσότερο χρόνο γιατί η περιοχή είναι πολύ αξιόλογη, αλλά και περιβαλλοντικά ευαίσθητη και θα άξιζε τον κόπο να παραμείνουμε λίγο περισσότερο στη λίμνη. Ωστόσο θα καλύψουμε στο σχολείο ό,τι δεν προλάβαμε εκεί, δουλεύοντας με τα φύλλα εργασίας που μας έδωσαν από το ΚΠΕ. Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τις κυρίες Αναστασία, Μαρία και Αρσινόη καθώς και τους κυρίους Ηλία και Χρήστο για τη φιλοξενία τους και την όλη βιωματική εμπειρία.