11-2-2014 ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε', ΣΤ' ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

DSC04676

Στα πλαίσια του προγράμματος των ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ για το Νερό με τίτλο "Αν θες να μάθεις για το Νερό, μη ρωτάς τα ψάρια" κάναμε την δεύτερη επίσκεψή μας (μετά τη λίμνη Δοϊράνη), αυτή τη φορά στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Κιλκίς. Την επίσκεψη πραγματοποίησαν οι Ε1, Ε2 και ΣΤ τάξεις του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους Μαίρη Πραξιγά, Μιχάλη Μηλιόγλου και Γιώργο Τερζιάδη και την υπεύθυνη του προγράμματος Αφροδίτη Ντίνου.

Η μέρα ήταν θαυμάσια και η εξόρμησή μας συνδύασε Φυσική Αγωγή, αφού περπατήσαμε συνολικά γύρω στα 7χλμ, Φυσική, Μελέτη Περιβάλλοντος και Αγωγή Υγείας.

Μας υποδέχτηκε ο κ. Αποστολίδης, επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας και μας ξενάγησε σε όλα τα στάδια της εγκατάστασης εξηγώντας παραστατικά στα παιδιά τη διαδικασία.

Μάθαμε λοιπόν οτι τα λύματα φτάνουν στη μονάδα μέσω του αποχετευτικού δικτύου, αλλά και με τα ειδικά φορτηγά από κάποια γύρω χωριά. Στο 1ο στάδιο διαχωρίζονται τα στερεά λύματα και μεταφέρονται στη συνέχεια στο ΧΥΤΑ. Στο 2ο στάδιο διαχωρίζονται τα λιπαρά λύματα και η άμμος, στο 3ο στάδιο καθαρίζεται το νερό με χημικούς τρόπους και συγκεντρώνεται στην τελική δεξαμενή καθαρισμένο και διοχετεύεται σε παρακείμενο ρέμα για να οδηγηθεί τελικά ως τη θάλασσα.

Η μονάδα είναι φτιαγμένη για να εξυπηρετήσει υπερδιπλάσιο πληθυσμό, αλλά δεν λειτουργεί βέβαια σε όλο της το εύρος τώρα. Είναι έτσι στημένη ώστε όλα να γίνονται αυτοματοποιημένα και να μπορούν να ελέγχονται μέσω υπολογιστή, που ενημερώνει και για τυχόν βλάβες, αλλά ενεργοποιεί και τους εφεδρικούς μηχανισμούς λειτουργίας, αν χρειαστεί.

Τα παιδιά ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι θα μπορούσε να γίνει με το νερό που καθαρίζεται... Δεν υπάρχει πρόβλεψη να αξιοποιείται ακόμη, αλλά είναι κατάλληλο για άρδευση, πλύσεις σε κατασκευές, ακόμη και για διακοσμητικά με νερό μέσα στην πόλη κλπ. Συζητήσαμε για το πόσο πιο ολοκληρωμένο θα ήταν το έργο αν οργανωνόταν η επαναχρησιμοποίηση του νερού και οτι οι φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες κοστίζουν πολλά στην εγκατάστασή τους κι οι ιθύνοντες δεν προωθούν, γι' αυτόν το λόγο τέτοια έργα.

Η κα Χριστίνα που δουλεύει στο Χημείο της μονάδας, ξενάγησε τα παιδιά στο εργαστήριο Χημείας και τους ενημέρωσε για τις διαδικασίες ελέγχου του πόσιμου νερού, την εξοικονόμηση νερού και τα διαθέσιμα αποθέματα.

Ήταν ένα πολύ εποικοδομητικό δίωρο, όπου τα παιδιά έμαθαν στην ουσία πώς προστατεύεται το Περιβάλλον από τα αστικά λύματα και την ορθή χρήση των συστημάτων ύδρευσης κι αποχέτευσης της πόλης μας. Αν συνυπολογίσουμε και την άψογη φιλοξενία βάζουμε ΑΡΙΣΤΑ ΔΕΚΑ! Ευχαριστούμε!

Παραθέτουμε και φωτογραφίες απο την επίσκεψή μας:

"πεζοπορία ως τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού"

DSC04620

"φτάνουμε μετά από μισή περίπου ώρα"

DSC04629

1ο στάδιο: ξεχωρίζουν τα στερεά λύματα για να μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ

DSC04643

2ο στάδιο: διαχωρισμός των λιπαρών υλών

DSC04639

3ο στάδιο: καθαρισμός του νερού με χημικούς διαλύτες

DSC04648

4ο στάδιο: ανακυκλωμένο νερό έτοιμο για επαναχρησιμοποίηση ή οδηγείται μέσω ρεμάτων στη θάλασσα

DSC04654

Ξενάγηση στο χημικό εργαστήρι κι ενημέρωση για τον έλεγχο και την ορθή χρήση του πόσιμου νερού

DSC04660

Οι 4 εκπαιδευτικοί που συνόδεψαν τα παιδιά στην εκπαιδευτική επίσκεψη

DSC04668