ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΘΕΣ-ΝΙΚΗΣ, Ε1, Ε2

Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, υπό βροχήν, κάναμε προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης. Όταν φτάσαμε έίχε διακοπή ρεύματος, όμως ο κ. Γιάννης Ταμιωλάκης, υπεύθυνος του Μουσείου ξεκίνησε την εισήγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος "Οι δρόμοι του Νερού". Αλλά επειδή είμασταν καλά παιδιά, όλα μας πήγαν κατ' ευχήν τελικά!

...Ξεκινώντας από το ρεύμα που επανήλθε κι έτσι ξεκίνησε κανονικά και η βιντεοπροβολή, αλλά είδαμε και τις μηχανές εν κινήσει. Μάθαμε λοιπόν οτι η Θεσσαλονίκη υδρεύεται από καθαρές πηγές της Αραβησσού κι από τον Αλιάκμονα, του οποίου το νερό όμως χρειάζεται επεξεργασία για να γίνει πόσιμο. Το σύστημα ύδρευσης ξεκινάει από την περιοχή Δενδροποτάμου και με υδραγωγεία κι αντλιοστάσια φτάνει σε κάθε σπίτι καθαρό και κατάλληλο για χρήση. Το Μουσείο Ύδρευσης στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο όπου στεγαζόταν η βελγική εταιρεία, που στα 1880 είχε αναλάβει να υδρεύσει την πόλη από 3 πηγές (Χορτιάτη, Λεμπέτι, Δενδροπόταμο). Η πρώτη μηχανή που χρησιμοποιήθηκε για την άντληση ήταν ατμομηχανή, που στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με πετρελαιομηχανές κι αργότερα με ηλεκτροκίνητες μηχανές. Αυτές όλες τις μηχανές μπορέσαμε να τις δούμε στο χώρο έκθεσης του Μουσείου και μάλιστα την πετρελαιομηχανή και σε λειτουργία.. 

Καθήσαμε στα παλιά θρανία για να κάνουμε μια αποτίμηση των όσων μάθαμε συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο και κάνοντας μια ζωγραφιά ή γράφοντας ένα ποίημα. ΄Ωρα για δημιουργία...

Στη συνέχεια σταμάτησε κι η βροχή κι έτσι μπορέσαμε να βγούμε στην αυλή όπου ήταν τα πιο ωραία: αντλίες διαφόρων ειδών, από το παρελθόν, σε λειτουργία ώστε να τις δοκιμάσουν τα παιδιά και στο τέλος το ΚΑΛΥΤΕΡΟ! Σκυταλοδρομίες Νερού, όπου συνεργαστήκαμε σε 2 ομάδες για να μπορέσουμε να γεμίσουμε το κουβά μας. Η θαυμάσια αυτή επίσκεψη τελείωσε με ένα παγουράκι - θερμός δώρο, που πήρε ο καθένας από εμάς ως ενθύμιο από το Μουσείο Ύδρευσης. Ήταν μια επίσκεψη που θα μας μείνει ΑΞΕΧΑΣΤΗ!! Ευχαριστούμε θερμά!