ΚΠΕ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ - ΔΙΚΤΥΟ ΔΑΣΟΥΣ (7,8,9-5-2015)

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΠΕΖΟΥΛΑΣ - ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Με απόλυτη επιτυχία στέφτηκε η τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη της Περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας, στο ΚΠΕ Μουζακίου, στο ν. Καρδίτσας, συνοδευόμενη από τους εκπαιδευτικούς Κώστα Σακελλαρίου, Βαρβάρα Ευθυμιάδου κι Αφροδίτη Ντίνου (υπεύθυνη του δικτύου για το Δάσος). Έγινε στα πλαίσια του προγράμματός μας για το Δάσος, αλλά ήταν μια πλήρης ξενάγηση στην πολύ αξιόλογη περιοχή αυτή της Θεσσαλίας. Φιλοξενηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ στην πρώην Μαθητική Εστία, όπου έγινε και το θεωρητικό μέρος του προγράμματος, αλλά και τα γεύματά μας.

Την Πέμπτη το απόγευμα ξεκινήσαμε με παιχνίδι γνωριμίας κι ενημέρωση για το ΚΠΕ και τα προγράμματά του, αλλά και γνωριμία με την περιοχή και το πρόγραμμα της επίσκεψής μας. Μετά το βραδινό κάναμε βόλτα στην πόλη και πήγαμε ως τον Πάμισσο ποταμό στην άκρη του Μουζακίου.

Η Παρασκευή ήταν ένας μαραθώνιος με πολύ ενδιαφέροντες σταθμούς. Το πρωί επισκεφτήκαμε το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, τη λίμνη Πλαστήρα και το δάσος στην περιοχή της Πεζούλας.

 

 

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο φράγμα Ταυρωπού, που δημιούργησε τη λίμνη Πλαστήρα. Ένα μεγαλειώδες έργο που εμπνεύστηκε στα 1950 ο τότε πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας κι όταν ολοκληρώθηκε έδωσε ώθηση ανάπτυξης στις δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής.

 

Κάναμε μια στάση σε ένα ιχθυοτροφείο πέστροφας μέσα στο δάσος της περιοχής κι ενημερωθήκαμε, αλλά είδαμε και με τα μάτια μας τις επιπτώσεις των φετινών, μεγάλων βροχοπτώσεων στην περιοχή.

 

Το απόγευμα της Παρασκευής είχαμε το περιβαλλοντικό μονοπάτι στο Αισθητικό Δάσος. Η πορεία και η εξερεύνηση ήταν φανταστικές διότι το οικοσύστημα ήταν απίστευτα πλούσιο, ενώ η κλίση του μονοπατιού αρκετά μεγάλη, ώστε μετά από μισή ώρα ανηφορικό περπάτημα να βρεθούμε 200μ. ψηλότερα και ν' απολαμβάνουμε καταπληκτική θέα στον θεσσαλικό κάμπο.

 

Προσανατολισμός και χάρτης, παιχνίδια ενεργοποίησης των αισθήσεων, παρατήρηση του οικοσυστήματος ήταν οι δραστηριότητές μας στην κορυφή του μονοπατιού.

Το Σάββατο είχαμε τις δραστηριότητες ανατροφοδότησης κι αξιολόγησης του τριήμερου προγράμματος. Τα παιδιά, παρόλο που ήταν ένα σύνολο από 4 διαφορετικά τμήματα, δούλεψαν πολύ ωραία κι αποδοτικά στις ομάδες τους και το αποτέλεσμα που παρουσίασαν ήταν εξαιρετικό!

  

 

Στην επιστροφή κάναμε και μια στάση στα Τέμπη κι επισκεφτήκαμε το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής, είπαμε λίγα πράγματα για τον Πηνειό ποταμό και το γεωφυσικό ανάγλυφο της κοιλάδας των Τεμπών.

Η φιλοξενία και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μας ικανοποίησαν απόλυτα και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Κώστα Γραμμένο και την κα Στέλλα Ζαμπάλου, που ήταν μαζί μας το τριήμερο και μας καθοδήγησαν άψογα στην περιπέτειά μας στη θεσσαλική γη. Τους ευχαριστούμε μέσα απ' την καρδιά μας, αν και τελικά 3 μέρες μας φάνηκαν λίγες και θέλαμε κι άλλο!!!