5-6-2015 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη ζωή, την υγεία, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη. Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι επιτακτική ανάγκη για την προστασία των πιο ευάλωτων παιδιών του κόσμου. Τα παιδιά από τις φτωχότερες και πιο περιθωριοποιημένες οικογένειες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενώ είναι αυτά που ευθύνονται λιγότερο από όλους για αυτήν και συχνά ζουν στο πλέον υποβαθμισμένο ή μολυσμένο περιβάλλον. Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ, «Η κλιματική αλλαγή τόσο τροφοδοτεί όσο και επιτείνει την ανισότητα».

Σαν Οικολογικό σχολείο δεν μπορούσαμε παρά να μνημονεύσουμε αυτή την ημέρα και χρησιμοποιήσαμε βίντεο, αλλά και συζητήσεις με καταιγισμό ιδεών και συνθέσεις με φυσικά υλικά στο μάθημα των Εικαστικών και της Ευέλικτης Ζώνης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ1 έκαναν ένα περιβαλλοντικό μάθημα στο πάρκο της γειτονιάς του σχολείου, με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, κα Αφροδίτη Ντίνου.

Δουλεύοντας σε ομάδες συγκεντρώσαμε όσα περισσότερα διαφορετικά φύλλα μπορέσαμε και προσπαθήσαμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα καταγράψουμε.

Παίξαμε ένα συνεργατικό παιχνίδι, όπου μια ομάδα επέλεγε ένα φύλλο και οι υπόλοιπες έπρεπε να βρουν και να δείξουν το φυτό από το οποίο προερχόταν.

Στη συνέχεια, με τα φύλλα που μάζεψαν και άλλα υλικά που βρήκαν στο πάρκο έπρεπε να συνθέσουν τον πίνακα της Φύσης σε μια διαδικασία που αποτελεί μορφή έκφρασης Τέχνης, με πολλούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο και λέγεται LAND ART. Παρακάτω μια γεύση από τις πρώτες μας απόπειρες...