ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΚΙΑΘΟΣ 2016

  

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, στα πλαίσια του διεθνούς περιβαλλοντικού δικτύου ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ - LEARNING ABOUT FORESTS, οργάνωσε 1-5 Ιουλίου 2016 το 2ο Θερινό Σχολείο της, απευθυνόμενη σε εκπαιδευτικούς από τα βραβευμένα σχολεία του δικτύου. Το σχολείο μας, βραβευμένο 2 φορές (!) σε 4 χρόνια, εκπροσωπήθηκε από την υπεύθυνη συντονίστρια του δικτύου Αφροδίτη Ντίνου, η οποία παρακολούθησε τις εργασίες του Θερινού Σχολείου και παρουσίασε τις δράσεις του σχολείου μας. Επίτιμος καλεσμένος ήταν ο Barry McGonigal, international L.E.A.F. director, ο οποίος παρουσίασε το οργανόγραμμα και τους στόχους από το εταιρικό κομμάτι του προγράμματος, που είναι παγκόσμιο πια κι έχει συνεργάτες σχολεία, εταιρείες κι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

    

Οι δράσεις του σχολείου μας εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους τόσο για την πολυμορφία και την πρωτοτυπία τους, όσο και για τον εντυπωσιακό αριθμό εμπλεκομένων εκπαιδευτικών και μαθητών. Ο κ. McGonigal έκανε αρκετές ερωτήσεις πάνω στη μεθοδολογία που δουλέψαμε και πρότεινε να σταλεί υλικό και στο L.E.A.F. για αξιολόγηση και πιθανή βράβευση.

Ο τίτλος του Θερινού Σχολείου ήταν "Όνειρο στο...κύμα" και το πρόγραμμά του κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και ανέδειξε όλες τις περιβαλλοντικές, τουριστικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες του νησιού του Παπαδιαμάντη. Ήταν μια μοναδική εμπειρία, που εμπλούτισε τις γνώσεις μας, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών του δικτύου...

  

Το θεωρητικό μέρος γινόταν στο Μπούρτζι, σε μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Σκιάθου, ενώ τα βιωματικά εργαστήρια έγιναν στο λύκειο Σκιάθου.

Οι επισκέψεις στο πεδίο περιελάμβαναν επίσκεψη στη μονή Ευαγγελιστρίας με το πλούσιο λαογραφικό μουσείο, κυνήγι θησαυρού στα σοκάκια της παλιάς πόλης, με γρίφους και τόπους από τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Ένας ευφάνταστος κι εποικοδομητικός τρόπος να γνωρίσεις έναν τόπο! Ακόμη επισκεφτήκαμε το Skiathos palace hotel κι ενημερωθήκαμε από τον διευθυντή του για το θεσμό green key, που συντονίζει η ΕΕΠΦ στην Ελλάδα κι αφορά σε επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας. Ακόμη μας μίλησαν για τις Γαλάζιες Σημαίες, που επίσης είναι διεθνές βραβείο και στη Σκιάθο υπάρχουν 2 τέτοιες παραλίες. Επισκεφτήκαμε και κάναμε εργασίες πεδίου στο υδροβιότοπο των Κουκουναριών και της λίμνης Στροφιλιάς, που είναι προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura.

Μπορεί να μην είχαμε πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά ήταν εν τέλει αρκετός για ν' απολαύσουμε τις υπέροχες παραλίες του νησιού, βόλτες στα σοκάκια και την τοπική κουζίνα....