ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΞΙΟΥ - ΛΟΥΔΙΑ - ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο των ποταμών Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα έκανα οι Γ' και Δ' τάξεις του σχολείου μας την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιούν για το Νερό.

 

Η επίσκεψή μας ξεκίνησε από την Χαλάστρα, όπου εδρεύει ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. Εκεί τα παιδιά ενημερώθηκαν για την βιοποικιλότητα και το γεωφυσικό ανάγλυφο της περιοχής, καθώς και τα είδη χλωρίδας και πανίδας που ζουν εκεί, σε ένα διαδραστικό χάρτη, με την καθοδήγηση των μελών του φορέα, που ανέλαβαν την ξενάγησή μας.

  

Στη συνέχεια είδαμε ένα πολύ όμορφο και κατατοπιστικό ντοκιμαντέρ για το εθνικό πάρκο, το οποίο μάλιστα ήταν δημιουργία του κ. Θάνου Καρτσόγλου, γονέα μαθητών μας.

 Δ1, Δ2

Για την επίσκεψη μελέτης στο πεδίο μεταβήκαμε στην περιοχή Καλοχωρίου, στο Δέλτα του Γαλλικού ποταμού, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης ορνιθοπανίδας.

 Γ'

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με τηλεσκόπια και κιάλια, τα πουλιά που φώλιαζαν κατά κοπάδια στις νησίδες του ποταμού. 

Στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας: είναι το υγροτοπικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου,  τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το δέλτα του ποταμού Αξιούκαθώς και την κοίτη του έως τα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ, το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τους υγροτόπους της Αλυκής Κίτρους.

Πρόκειται για ένα σύστημα ποτάμιων εκβολών, ελών, λιμνοθαλασσών και αλυκών. Χάρη στη μεγάλη εναλλαγή οικολογικών συνθηκών που την χαρακτηρίζουν ?από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ως αλατώδη εδάφη, λασποτόπια και αμμόλοφους ? η περιοχή αποτελεί έναν ιδανικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο σχεδόν τριακόσια είδη πουλιών, ανάμεσά τους πολλά σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μαυροκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις σπουδαιότερες μεικτές αποικίες πουλιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Εκτός από τα πουλιά, η περιοχή είναι επίσης πολύ σημαντική για πολλά είδη θηλαστικών, όπως ο λαγόγυρος και για την ερπετοπανίδα, καθώς φιλοξενεί τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της μεσογειακής χελώνας στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: http://axiosdelta.gr/

Η περιοχή είναι μια από τις 10 ελληνικές περιοχές που εντάχθηκαν, από το 1975,  στη Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ειδικά ως Ενδιαιτήματα Υδρόβιων Πτηνών, γνωστή ως Σύμβαση Ραμσάρ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η περιοχή «ΔΕΛΤΑ ΑΞIΟΥ-ΛΟΥΔIΑ-ΑΛIΑΚΜΟΝΑ-ΑΛYΚΗ ΚIΤΡΟΥΣ» εντάχτηκε το 1996 στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα

Στην περιοχή ευθύνης του εθνικού πάρκου Δέλτα Αξιού υπάρχουν τέσσερα Καταφύγια Άγριας Ζωής και είναι τα εξής :

  • Δέλτα Αξιού ΦΕΚ 275/Β/09-05-1988 (έκταση περίπου 57.851 στρέμματα)
  • Δέλτα Αλιάκμονα ΦΕΚ 378/Β/30-06-1981 (έκταση περίπου 35.401 στρέμματα)
  • Στέργιος-Αλιάκμονας ΦΕΚ 679/Β/08-08-1997 (έκταση περίπου 38.816 στρέμματα)
  • Αλυκή Κίτρους ΦΕΚ 177/Β/31-03-1988 όπως τροποποιήθηκε με το ΦΕΚ 336/Δ/24-07-2014 (έκταση περίπου 14.817 στρέμματα)
  • Υπολογίζεται ότι στην μικτή αυτή απoικία φωλιάζουν κάθε χρόνο πάνω από 2.000 ζευγάρια λευκοτσικνιάδων, νυχτοκοράκων, κρυπτοτσικνιάδων, αλλά και κορμοράνοι, χουλιαρομύτες και χαλκόκοτες, ενώ το 2015 ο αριθμός αυτός έφτασε τις 2.826 φωλιές!

Υπάρχουν και άλλες αποικίες ερωδιών μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, όπως οι δύο μικρότερες αποικίες πορφυροτσικνιάδων στον Αξιό και στη Νέα Αγαθούπολη.