ΟΙ Ε1, Ε2 και Δ2 ΣΤΟ ΚΠΕ ΠΟΡΟΪΩΝ

Στο ΚΠΕ Ποροΐων βρέθηκαν την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, οι Ε1, Ε2 και Δ1 τάξεις του 5ου Δ. Σ. Κιλκίς για να συμμετάσχουν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Κέντρου

«Λίμνη Κερκίνη: σε αναζήτηση της Αειφορίας».

Η Λίμνη Κερκίνη αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση υγροτόπου. Δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή του φράγματος στον ρου του ποταμού Στρυμόνα στο ύψος του χωριού Λιθότοπος. Αρχικός σκοπός της ήταν η συγκράτηση των πλημμυρικών νερών του Στρυμόνα αλλά αργότερα χρησιμοποιήθηκε και για αποθήκευση νερού για την άρδευση του κάμπου των Σερρών. Στη θέση της προϋπήρχε ένα σύνθετο σύστημα εκτεταμένων και ρηχών υγροτόπων, που τροφοδοτούνταν από τα νερά του ποταμού.

Η Κερκίνη αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας (της σύμβασης Ραμσάρ) και μία από τις 113 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΙΒΑ). Καλύπτεται από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, όπως η Οδηγία 79/409 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Διεθνής Σύμβαση της Βαρκελώνης. Επίσης αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Natura2000», σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Το 1993 υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση 66272/93 για την οριοθέτηση του υγροτόπου, η οποία προσδιορίζει τις ζώνες προστασίας του και ρυθμίζει τις δραστηριότητες αυτές. Παράλληλα, νομαρχιακές αποφάσεις ρυθμίζουν το κυνήγι, και την αλιεία κατά την περίοδο αναπαραγωγής, και τις υλοτομίες.

Η εκπαίδευση μας ξεκίνησε στους χώρους του ΚΠΕ με ενημέρωση και βιωματικές δράσεις γνωριμίας με το θέμα.

 

Στη συνέχεια ακολούθησαν δράσεις στο πεδίο.

 

 

Ξεκινώντας επισκεφτήκαμε μια φάρμα βουβαλιών.  Στηv περιoχή της λίμvης υπάρχει o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα, ο οποίος προστατεύεται από την ελληνική Πολιτεία. Τα βουβάλια υπήρχαν παλαιότερα στoυς περισσότερoυς υγρότoπoυς της Μακεδovίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας αλλά τα τελευταία 50 έτη περιορίστηκαν σε λίγους υγρότοπους της χώρας.

Εξερευνήσαμε το βυθό της λίμνης (αφού τα νερά έχουν τραβηχτεί αρκετά αυτή την εποχή) και μαζέψαμε όστρακα και είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε πολλά είδη πτηνών που φωλιάζουν στον υδροβιότοπο.

Στο Εθνικό Πάρκο έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη πoυλιώv. Από αυτά 137 είδη φωλιάζουν, 134 είδη ξεχειμωνιάζουν και 163 είδη χρησιμοποιούν τον υγρότοπο και την ευρύτερη περιοχή, ως ενδιάμεσο σταθμό ανάπαυσης και τροφοληψίας ,κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών ταξιδιών τους.

 

 

 

Κατοικούν σε μικτές απoικίες στo παραπoτάμιo δάσoς, (10 είδη σε σημαvτικoύς αριθμoύς για τηv Ελλάδα και τηv Ευρώπη), σε επιπλέoυσες φωλιές, στο παραποτάμιο δάσος και στους εναπομείναντες καλαμώνες και στη λίμνη, όπου ξεχειμωvιάζoυv πoλλές χιλιάδες υδρόβια πoυλιά. Αξιόλογη είvαι επίσης η παρoυσία πoλλώv σπάvιωv αρπακτικώv πoυλιώv, όπως o βασιλαετός και  o χρυσαετός. Τα τελευταία χρόvια έχoυv παρατηρηθεί πoλλά νέα είδη για την περιοχή, κατά τη μεταvάστευση ή τo χειμώvα όπως η ναvόχηvα, που αποτελεί απειλούμενο είδος πλέον. Ακόμη, η  λίμvη Κερκίvη (μαζί με τηv περιoχή τoυ Πόρτo Λάγoυς), είvαι η πιo σημαvτική περιoχή διαχείμασης τoυ αργυρoπελεκάvoυ (Pelecanus crispus) στηv Ευρώπη, ενός από τα σπανιότερα είδη πελεκάνου στον κόσμο.

Αρκετά από αυτά τα είδη τα είδαμε με τα κυάλια και ακούσαμε τις φωνές τους.

 

 

Στο τέλος της εκπαίδευσής μας κάναμε μετρήσεις βιοδεικτών στο νερό της λίμνης, διαδικασία πρωτόγνωρη για τα παιδιά, που την διεκπεραίωσαν με μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Πολύ εποικοδομητική ήταν η επίσκεψή μας αυτή. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό στη συμμετοχή τους στις δράσεις και δεν ήθελαν να φύγουν.

 

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ Ελευθερία Τσολάκη και Λεωνίδα Κωνσταντινίδη για την ακούραστη ξενάγηση, υποστήριξη και φιλοξενία.

Πηγή των πληροφοριών του οικοσυστήματος: http://kerkini.gr/panida/