ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ

  

 

 

Την Τρίτη 21-11-2017 και στο πλαίσιο του προγράμματος του CERN "Παίζοντας με τα πρωτόνια", που υλοποιούμε στο σχολείο μας, είχαμε καλεσμένο τον κ. Πάρη Παπαδόπουλο, συντονιστή του προγράμματος στην περιοχή της Κ. Μακεδονιάς. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι παλιός γνώριμος και υποστηρικτής των δράσεων του σχολείου μας, καθώς είχαμε πολύ καλή συνεργασία όσο ήταν Σχ. Σύμβουλος στην εκπαιδευτική περιφέρεια που ανήκουμε, είναι τώρα Διευθυντής στο 3ο Δ. Σ. Λαγκαδά κι έχει επιμορφωθεί στο CERN για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Με πολύ κέφι και παραστατικότητα δίδαξε ύλη από την ενότητα για τη Βαρύτητα και τα παιδιά της Ε' τάξης ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό κι εντυπωσίασαν με τις γνώσεις και τη συμμετοχή τους.

Σε αυτή την ενότητα μελετούμε την βαρύτητα και την σύνδεσή της με την Κοσμολογία και την Αστροφυσική. (σύμφωνα με το σχεδιασμό που έκανε η εμπνεύστρια και συντονίστρια του προγράμματος στην Ελλάδα κα Τίνα Νάντσου, φυσικός στη σχολή Χιλλ)

Κεντρικά ερωτήματα που τέθηκαν

α. Από τι εξαρτάται η ελεύθερη πτώση των σωμάτων;

β. Γιατί αιωρούνται οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS;

γ. Ποια είναι η σύγχρονη θεωρία για τη βαρύτητα (Γενική θεωρία της Σχετικότητας);Τα πειράµατα που παρουσιάζονται σε αυτή την ενότητα είναι:

Πειράματα

α. Ελεύθερη πτώση

β. Γιατί οι αστροναύτες “αιωρούνται” στον Διαστηµικό Σταθµό; 

γ. Καµπύλωση του χωρόχρονου µε ένα σεντόνι

 

Σύνδεση με το Αναλυτικό Πρόγραμμα

 Φυσική Ε΄Δημοτικού, Μηχανική

Φυσική Ε' Δημοτικού, Μηχανική 

Κεφάλαιο 1: Ταχύτητα, Μάζα, Βάρος

Κεφάλαιο 2: Δυνάμεις

 

Ειδικά θέματα: Άλλο μάζα και άλλο βάρος. Δυνάμεις στον μακρόκοσμο και τον μικρόκοσμο

Σύνδεση με το CERN

Η μελέτη της βαρύτητας και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην Αστρονομία και την Αστροφυσική. Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης προκύπτει από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Το CERN προσπαθεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα τι έγινε τις πρώτες στιγμές της γέννεσης  του Σύμπαντος.

 

Λέξεις - Κλειδιά

Βάρος: Η δύναμη έλξης της Γης (για τον πλανήτη Γη).

Μάζα: Η ποσότητα της ύλης ενός σώματος.

Πεδίο Βαρύτητας: Ο χώρος μέσα στον οποίο ασκούνται βαρυτικές δυνάμεις.

Ελεύθερη πτώση: Η κίνηση των σωμάτων με την επίδραση μόνο του βάρους τους.