ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΝΙΑ, 2ο μέρος

 

ΣΤΟΧΟΙ

Προέκυψε η αναγκαιότητα να ερευνήσουμε και να εμβαθύνουμε περεταίρω στις έννοιες κι έτσι δόθηκαν οδηγίες και τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες.

1ο ΜΕΡΟΣ:

Τα θέματα που δόθηκαν στις ομάδες ήταν:

Αινστάιν, Νεύτων, Bigbang, τα σωματίδια της ύλης, το σύμπαν, ενέργεια, ηλιακό σύστημα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

1-      Μέθοδος Worldcafe: Κάθε ομάδα  ετοίμασε ένα ταμπλό με τα βασικά της έρευνας που της ανατέθηκε και παρουσίασε τη δουλειά τους στους υπόλοιπους. Ακολουθήθηκε η μέθοδος Worldcafe, όπου ένα μέλος της ομάδας αναλάμβανε κάθε φορά την παρουσίαση και οι υπόλοιποι επισκέπτονται τα ταμπλό των άλλων ομάδων. Τις παρουσιάσεις ακολούθησαν ερωτήσεις, ενώ εναλλάσσονταν και οι παρουσιαστές των ομάδων. Στο τέλος ψηφίστηκαν τα έργα από τους συμμετέχοντες.

 

 

1-        ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΒΙΝΤΕΟ (μέσα στον επιταχυντή του CERN, τα project του CERN)

1-      Η ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Δόθηκαν 2 θέματα τα οποία είχαν να επεξεργαστούν στις διακοπές των Χριστουγέννων. Έγινε κλήρωση κι ο καθένας ή ανά δυο διάλεξαν ένα θέμα.

-          Μοριακή γαστρονομία. Τα παιδιά έπρεπε να βρουν πληροφορίες, αλλά κι ένα τρόπο παρουσίασης των ευρημάτων τους.

 E1

 E2

-          Συγγραφή ιστορίας με την μέθοδο της δημιουργικής γραφής. Δόθηκαν οι οδηγίες:

«Γράψε ένα μικρό κείμενο (ιστορία, παραμύθι ή αλήθεια) χρησιμοποιώντας τις λέξεις – κλειδιά που δίνονται παρακάτω. «Πρωτόνια, ηλεκτρόνια, ύλη, αντιύλη, διάστημα, σύμπαν, μεγάλη έκρηξη, πλανήτης, αστέρι, μαύρη τρύπα, βαρύτητα, Αινστάιν». Εικονογράφησε το κείμενό σου με ζωγραφική, κολλάζ ή ό, τι άλλο σκεφτείς.»

  

 Μ   Με την επιστροφή μας από τις διακοπές, δουλέψαμε πάνω στο τελικό προϊόν, ξαναθυμίζοντας έννοιες και ξεκαθαρίζοντας απορίες και κάναμε τις παρουσιάσεις των ομάδων.

1        ΗΛΙΟΣ – ΣΕΛΗΝΗ –ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ -  ΓΑΛΑΞΙΕΣ – ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ

Τι βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό αυτή την εποχή του χρόνου; Χρησιμοποιήσαμε σχετική εφαρμογή σε κινητό, αλλά και σχετικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

https://astro.planitario.gr/weeksky29012018/

https://tinanantsou.blogspot.gr/2017/12/blog-post_21.html

 

                                                                   

                                                                       SCIENCE SNACKS

 Συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε φαγώσιμα υλικά για να παρουσιάσουμε όσα μάθαμε.