OSOS - ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

Το 5ο Δημοτικό Κιλκίς, στο πλαίσιο της συνεχούς αναζήτησης σύγχρονων πρακτικών διδασκαλίας και μάθησης συμμετέχει, για την διετία 2018-2020, στο ευρωπαϊκό έργο OSOS, με πρεσβευτές τους εκπαιδευτικούς Αφροδίτη Ντίνου, Χρήστο Δεσποινίδη, Ελισάβετ Κεσίδου, Νίκη Παυλίδου και Κατερίνα Μπόσκου για τη φετινή χρονιά, με την προοπτική να συμμετέχουν περισσότεροι του χρόνου.

Το ευρωπαϊκό έργο H2020: «Οpen Schools for Open Societies – ΟSOS» («Ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία») μελετάει, ερευνά, προτείνει και ενθαρρύνει το σύγχρονο σχολείο προς την απόκτηση χαρακτηριστικών ενός ανοιχτού, καινοτόμου και δημοκρατικού «οικοσυστήματος», με ενεργό συμμετοχή τόσο στην εκπαιδευτική όσο και στην τοπική κοινότητα. Ένα «Ανοιχτό σχολείο» το οποίο αξιοποιεί την εκπαιδευτική καινοτομία, τα εργαλεία της ανακαλυπτικής μάθησης, την τεχνολογία, τη διδασκαλία των φυσικών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών για τη μελέτη και ψηλάφηση τοπικών ζητημάτων. Ένα σχολείο που βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία και πορεύεται ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος της. Το έργο έχει διάρκεια τρία χρόνια (2017-2020) και συμμετέχουν 21 φορείς (υπουργεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, μουσεία, σχολεία, κ.ά.) από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Εθνικός συντονιστής για την Ελλάδα είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Σε ένα συνεργατικό περιβάλλον μάθησης, εκπαιδευτικοί και μαθητές/-τριες που θα συμμετέχουν στο OSOS, θα αναζητήσουν τη νέα γνώση, με βασικό άξονα τις φυσικές επιστήμες και τα αντικείμενα του STEM, σε θεματικές που συνδέονται με σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία θα καλλιεργήσουν ικανότητες και θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες απαραίτητες στον σύγχρονο κόσμο. Στο ανωτέρω πλαίσιο, τα 100 ελληνικά σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) που θα συμμετέχουν στο OSOS θα υποστηριχθούν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ώστε να προωθήσουν την έννοια του «Ανοιχτού Σχολείου». Οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που θα συμμετέχουν, θα θέσουν και το δικό τους όραμα για το ανοιχτό σχολείο, το οποίο θα κληθούν να υποστηρίξουν με τη ανάπτυξη πρωτότυπων μαθησιακών εμπειριών υποστηριζόμενων με τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία που θα διευκολύνουν όλους/ες τους/τις μαθητές/-τριες να συμμετέχουν με ενεργό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία.